Kvalitetsøllen er det nye vin

Det er blevet fint at drikke specialøl og dyrke smagsoplevelsen i stedet for beruselsen. Entusiasterne har fået deres egen julebrygs-dag.

(© Colourbox)

Blinkende nissehuer, letpåklædte kvinder og kodyle branderter, der vælter rundt i gaderne. Fredag skal vi til det igen: J-dag, hvor Tuborg frigiver sin julebryg.

Men allerede i aften tyvstarter ølentusiaster over hele landet, når der på 25 værtshuse afholdes ’ØJ-dag’ (’Ølentusiaternes J-dag’). Første torsdag i november er de kvalitetsbevidste øldrikkeres startskud på julebryg-sæsonen.

Gastronomisering af øl

For det er blevet fint at drikke gastro-øl, og det er blevet fint at sætte ord på smagsoplevelsen.

- Majoriteten af danskerne mener fortsat, at øl og især fadøl ikke behøver at være så kompliceret. For dem handler ølkulturen om at hygge sig og bygge en brandert op. De er trofaste over for den almindelige pilsner, fortæller lektor og madsociolog Jon Fuglsang fra professionshøjskolen Metropol.

- På den anden side er der en gastronomisering af ølkulturen. Her er der ikke fokus på rusen, men på smagen, og det kan ses som en afstandtagen til den mere folkelige drukkultur.

Tyller ikke

At drikke gastro-øl handler om mere end at lægge nakken tilbage. Smagen og nydelsen er det vigtigste, og som med mad og vin knytter der sig et særligt sprog til oplevelsen.

- Gastro-øllen bliver brugt som en form for iscenesættelse, hvor det i høj grad handler om at kunne sætte ord på smagsoplevelsen. Man tyller ikke bare, for øllene er lavet, så de ikke skal drikkes i store mængder. Og de er jo også væsentligt dyrere. Det kan faktisk sammenlignes med et rigtig godt stykke mørk chokolade: Der skal ikke så meget til, før man er fyldt op, siger Jon Fuglsang.

Han gætter derfor også på, at det i aften ikke vil være de store branderter, der bæres hjem fra ’ØJ-dagen’.

Nydelseskultur

- Tidligere var det fint at drikke vin, men i dag er det noget, alle gør. Nu er øl blevet det sted, hvor man kan vise, at man går op i nydelseskulturen. Det er typisk den samme gruppe mennesker, der går op i restaurantbesøg og ny nordisk madlavning, som dyrker gastro-øllen. Det er blevet legitimt at drikke øl.

Jon Fuglsang mener ikke, at gastro-bølgen endnu er på sit højeste. Med den nye ølkultur vil de gamle værtshuse formentlig også få en opblomstring. Og til forskel fra vin giver øllen mulighed for at drikke lokale produkter. Vi kan godt lide tanken om, at verdens bedste øl godt kan være dansk.

- Men det er stadig et forholdsvis maskulint fænomen at drikke øl. Og jeg gætter på, at der vil være nogle af deltagerne fra ØJ-dagen, som også går ud fredag, hvor det handler mere om rusen, siger Fuglsang.