Landshold får sved på panden: Kan de bage som bagedyst-finalisterne?

Bagerlandsholdet blev udfordret, da de byttede brød ud med dessert og chokolade i en speciel udgave af 'Den store bagedyst'.

Hvad sker der, hvis man giver nogle af landets største bagertalenter samme udfordringer som finalisterne i 'Den store bagedyst'?

Det har DR sat sig for at finde ud af og har derfor været en tur på erhvervsskolen ZBC i Ringsted, hvor det danske bagerlandshold holder til.

Klokken 12.30 sidder Katrine Foged Thomsen klar til at svare på spørgsmål lige her. Du kan allerede nu indsende dit spørgsmål.

Her fik fire af landsholdbagerne, Celina, Louise, Christina og Asger, til opgave at lave fyldte chokolader og finalens hemmelige udfordring, åkande-desserten, på samme tid og med samme opskrift som bagedystfinalisterne. Her var der også kun én vinder - og denne blev kåret af bagerlandsholdets landstræner, Kasper Hansen.

Herunder bliver der røbet detaljer om finalen. Hvis du endnu ikke har set finalen, er du nu advaret. Se finalen her.

Selvom landsholdsbagerne bruger de fleste af deres vågne timer i et bageri eller konditori på at lave søde sager, er det noget helt andet at lave fyldte chokolader og desserter end brød og basser.

Derfor var der også nervøsitet at spore i deres ansigter, inden der blev sagt "klar, parat, bag!" i industrikøkkenet i Ringsted.

Det helt rigtige knæk

Ligesom deltagerne i bagedysten blev bagerne sat i gang med de fyldte chokolader først. Her handlede det om, at chokoladen havde den helt rigtige temperatur.

- Så de bliver helt glansfulde at kigge på og har det rigtige knæk og sprødhed, sagde Celina Kjeldgård, der til daglig er i lære som bager i Herfølge.

Asger sprøjter sine forme i forskellige farver. (Foto: Klaus Bach © dr)

Mens chokoladen blev tempereret, blev der rørt i gryderne, hvor bagernes fyld lå og hyggede sig. De lavede alt fra saltkaramel og lakrids til passionsfrugtfyld.

Bagerne virkede helt rolige, og der blev brugt god tid med sprøjtepistolen, så chokoladerne blev flotte og farverige.

Chokolade kræver tid

Hvis bagerne havde set finalen af 'Den store bagedyst', der løb over skærmen onsdag aften, inden de gav sig i kast med chokoladerne, havde de nok skyndt sig en smule mere.

Her lærte finalisten Jesper nemlig på den hårde måde, at det kræver tid at lave fyldte chokolader. Det var kun med nød og næppe, at han nåede at få chokoladerne ud af formene.

Med kun en halv time tilbage af den første udfordring manglede flere af de professionelle bagere at sætte chokoladerne på køl. Og det havde store konsekvenser, da chokoladerne skulle ud af formene.

Uanset hvor meget bagerne bankede, ville chokoladerne ikke slippe.

- De gider ikke ud, de her, lød det opgivende fra Christina, der er bagerlærling i Vallensbæk.

Og da chokoladerne endelig slap, var mange af dem ødelagt.

- Lad os bare håbe, det går lige så dårligt for bagedyst-deltagerne, ellers ser vi virkelig dumme ud, sagde 19-årige Louise Flensmark, der er lærling i Jyderup.

På trods af de store problemer med chokoladen fik Louise og resten af landsholdsbagerne dog lavet nok til, at Kasper Hansen kunne bedømme dem. Mere om det senere.

Fyldte chokolader så langt øjet rækker. (Foto: Klaus Bach © dr)

Skubbet ud over kanten

Da dommerne afslørede den hemmelige udfordring for bagedyst-finalisterne onsdag aften, lagde de ikke skjul på, at deltagerne ville blive udfordret som aldrig før.

- Vi skubber dem til kanten og måske hen over, lød det fra dommer Marko i finalen.

Og bagedyst-deltagerne tabte da også næsten kæben, da dommerne viste dem åkande-desserten, hvor der gemte sig en fransk macaron inde i en chokoladeblomst, der åbnede sig i mødet med varm nektarinsuppe.

Den 23-årige landsholdsbager Asger arbejder i det kendte konditori La Glace i København, og han har tidligere været dessertkok på Søllerød Kro. Men selv med hans erfaring var han sikker på, at åkanden ville blive en udfordring - både for landsholdet og bagedyst-deltagerne.

Det handler om detaljerne. (Foto: Klaus Bach © dr)

- Jeg vil tro, at bagedyst-deltagerne får sved på panden. De kommer ikke til at stå særlig meget stille, sagde Asger, der også er assisterende landstræner for bagerlandsholdet.

Flere side lang opskrift

Præcis som i bageteltet blev den flere sider lange opskrift læst igen og igen. Åkande-desserten bestod nemlig ikke kun af en skrøbelig chokoladeblomst og macaron, men også af den italienske dessert panna cotta.

Efter at have nærlæst opskriften begyndte bagerne at give sig i kast med alle de forskellige dele. Og her blev det tydeligt, at der var tale om et landshold. Når der blev givet instrukser, blev der svaret i kor med et højt "ja tak", og selvom de fire bagere var modstandere i udfordringen, hjalp de hinanden.

I bagedyst-finalen kæmpede især Jesper med længden på chokoladebladene, hvilket også voldte bagerne gevaldige problemer.

Der var ikke mange blade på landsholdsbager Celinas åkande. (Foto: Klaus Bach © dr)

Med tyve minutter tilbage af den hemmelige udfordring manglede alle bagerne at samle åkanden, men endte alligevel med at kunne præsentere en åkande til sidst - eller i hvert fald noget, der ligner.

- Det gik ikke så godt, som det burde, men det var udfordringen værd, sagde Celina.

Afgørelsens time

Mens Celina, Louise, Christina og Asger tørrede sveden af panden, gjorde bagerlandstræner Kasper Hansen klar til at kåre en samlet vinder.

- Der er jo stor forskellighed i forhold til det færdige resultat. Det er der ingen tvivl om. Der mangler noget finish på nogle af dem, og det gælder også chokoladerne, sagde landstræneren.

Landstræner Kasper Hansen nærstuderer lækkerierne. (Foto: Klaus Bach © dr)

Han lagde dog ikke skjul på, at udfordringerne også lå langt fra, hvad bagerlandsholdet laver til daglig.

- Vi er mest vant til at arbejde med brød, og her har de fået lov til at bevæge sig ud på dybere vand end normalt, men jeg synes, de har klaret det rigtig godt, sagde han.

I sidste ende var der dog en deltager, der skilte sig ud, og det var den assisterende bagerlandstræner Asger.

- Det er fede opgaver, amatørerne har fået i finalen, sagde vinderen Asger.

I videoen øverst i artiklen kan du se et sammenklip af, hvordan bagerlandsholdet klarede udfordringerne.

Facebook
Twitter