Lav køkkenhave på altanen

Det kræver faktisk ikke en have, at kunne forsyne sig selv med friske grøntsager, jordbær og krydderurter. En altan eller terrasse kan også bruges.

(© Scanpix Iris)

Drømmer du om at dyrke dine egne grøntsager, men har du kun en altan eller lille terrasse til rådighed, så fortvivl ikke. Det kræver ikke nødvendigvis en stor køkkenhave, for at være selvforsynende med cherrytomater og grønt drys til maden.

Havearkitekt Inge Futtrup, der blandt andet har specialiseret sig i nemme haver forklarer:

- Der er egentlig ingen grænser for, hvad du kan dyrke på altanen - det handler bare om at prioritere. For selvfølgelig er der ikke plads til både tomater, kartofler, squash og ærter på halvanden kvadratmeter.

- Når du skal vælge planter til altanen eller en lille terrasse, så gå efter det, du synes smager bedst - og det, som er lettest at dyrke. De fleste krydderurter er fx nemme at dyrke i potter og krukker - og tomater trives fint i en plantesæk i en lun lækrog, fortæller Inge Futtrup.

Herunder kan du læse Inge Futtrups anvisninger til, hvordan du kommer i gang med at lave køkkenhave på altanen eller terrassen.

Det skal du bruge

Det er vigtigt med godt dræn, samt hul i bunden af de beholdere, du dyrker i. Overskydende vand skal altid kunne komme væk, så dine planter ikke ender med at drukne.

Men ellers er det kun fantasien og din personlige smag, der sætter grænser for, hvad du kan dyrke i. Gummistøvler, gryder og træskuffer (ikke imprægneret!) kan være lige så gode som krukker, altankasser og baljer.

Hvis der ikke allerede er hul i den beholder, du vil dyrke i, så lav nogle huller på størrelse med en 50-øre i bunden af beholderen. Jo større bundfladen er, jo flere huller skal der være - sådan cirka et hul for hver dm2 (svarer til en lille underkop).

Læg 2-3 cm småsten, potteskår eller lecakugler i bunden af beholderen og fyld op med potte- eller plantemuld af god kvalitet.

Hvis du har plads, kan du vælge at bruge kapilærkasser, der fungerer som selvvandingskasser. Så slipper du for at svinge vandkanden i tide og utide, men skal blot sørge for at holde kassen fyldt med vand.

Tjek planternes behovOg sidst men ikke mindst, så skal du være opmærksom på, hvilke behov dine planter har. Tomater og de fleste krydderurter har fx brug for masser af sol, mens salat og radiser gerne vil stå lidt køligt og kan klare sig i let skygge.

Heldagsskygge er til gengæld ikke populært, og blæst og vind er der ikke ret mange planter, som bryder sig om. Så hvis det suser i skørterne på din altan eller terrasse, så sæt en læskærm op - så kan du også selv nyde udelivet uden træk og vind.

De fleste krydderurter trives fint i mindre beholdere og altankasser. Hæng dem fx på væggen, så du udnytter pladsen på altanen optimalt. Eller plant krydderurterne som en slags bunddække under roser eller små opstammede frugttræer.

Og så er det ellers bare at nyde de krydrede sager sommeren igennem. Gode krydderurter til altanen: basilikum, citronmelisse, estragon, oregano, salvie, timian, purløg, persille og dild.

Apropos frugttræer, så findes der ganske små søjletræer, som kan dyrkes i store krukker på altanen. Selvfølgelig vil udbyttet være begrænset - til gengæld vil glæden ved at sætte tænderne i selvdyrkede æbler være enorm.

Grøntsager på altanen

De fleste grøntsager har brug for mere jord og plads end krydderurterne kan klare sig med. Så dyrk dem i spande eller store krukker. Rodfrugter som kartofler og gulerødder har brug for en del jord og en dyb spand/krukke for at udvikle sig ordentligt. De vil også sætte pris på, at pottemulden er blandet op med lidt grus eller sand (ikke strandsand - det er fyldt med salt). Ellers kan du give dig i kast med:

  • Jordbærplanter er lette at dyrke i potter og krukker - og der findes mange finurlige tårne og tønder, der er som skabt til jordbærplanter. Jordbær elsker sol og har brug for en del vand. Du kan have dem i årevis, hvis bare du dækker dem godt til om vinteren og stiller dem på en beskyttet plads.

  • Tomater - især de mindre sorter som fx cherrytomater - trives fint på en solvarm altan, hvor der er læ. De kræver en del vand, men kan klare sig i en mellemstor potte/krukke. Til gengæld fylder de godt i højden sidst på sommeren og skal have noget at støtte sig til.

  • Agurker: Vælg en baby- eller miniagurk, sæt den i altanens luneste krog og glæd dig til massevis af små, friske og sprøde agurker.

  • Peberfrugter har det også fint i et lunt hjørne af altanen. Planten ligner en lille, frodig busk og er ganske dekorativ.

  • Bønner, radiser, majs og kål kan være lidt mere tricky at dyrke - men planter har det nu engang ligesom mennesker. De trives bedst, når de får spandevis af kærlighed, så hvis du har tid, lyst, plads og tålmodighed, så er det da bare om at eksperimentere med alt fra rødbeder og knoldselleri til ærter.

GødningHvis du har købt en god næringsberiget muld/plantejord, behøver du ikke tænke på gødning til grøntsagerne i starten, men hvis de bliver for lyse i bladene, kan du med fordel købe en flaske flydende, organisk gødning og vande ifølge brugsanvisningen.

Generelt kvitterer planter for gødning ved at sætte flere blade og færre rødder. Gulerødder skal altså ikke have lige så meget næring som salat og spinat.

Krydderurter er mere nøjsomme end grøntsager, så de behøver ikke gødning.

Tyvstart i vindueskarmenDu kan tyvstarte sommerens altanglæder i vindueskarmen. Krydderurter som timian, salvie purløg, persille og basilikum kan sås indendørs og plantes ud i løbet af maj, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Det samme gælder for tomater - og så kan du selvfølgelig også sætte et par kartofler til spiring på en lys og kølig plads.

Du kan selvfølgelig også vente til foråret virkelig holder sit indtog og så købe krydderurterne som små udplantnings-planter. Generelt vil du få størst succes, hvis du køber dem i en planteskole. Krydderurterne fra supermarkedets hylder er oftest drevet hårdt frem og har sjældent længere holdbarhed end en buket.