Mad bliver hurtigt til skrald

Tag på brød- og madfestival og få ideer til, hvordan du bliver en haj til at udnytte dit skrald.

(© Colourbox)

Der tales og skrives meget om bæredygtighed og madspild i disse år. Fordi det er vigtigt - både for os selv, fordi vi på den led kan spare på madbudgettet - men overordnet vil det også spare vores miljø.

Har du lyst til at lære meget mere om, hvordan du kan udnytte dine ressourcer, så kan du eventuelt lade vejen gå forbi Skærtoft Mølle på Als i næste weekend, for her slår møllen for femte gang dørene op for deres Brød & Mad Festival.

Og i år handler Brød & Mad Festival blandt andet en hel del om madspild:

- Her hos os går vi også meget op i at ressource-effektivisere, siger Hanne Risgaard, der til daglig er møllerkone på Skærtoft Mølle, men oprindeligt er uddannet journalist og tidligere har arbejdet på bla. TV2 og DR.

Hanne Risgaard medgiver, at ordet lyder både tungt og besværligt.

- Ressource-effektivisering er jo egentlig et træls ord, og noget man forbinder med fyringer og nedskæringer. Men det er jo egentlig dét, det handler om: Hvordan kan vi spare på ressourcerne til gavn for alle - især vores efterkommere, siger Hanne Risgaard videre.

Brug affaldet

Og til formålet får Skærftoft Mølle besøg af blandt andet kok og kursusleder Kim Schytt fra Bendt Brandt i Århus.

- Kim Schytt vil udfordre os og tømmer bla. indholdet af vores affaldsposer for at se, hvad der er blevet smidt ud, og hvad der kan genbruges i stedet for at havne som skrald. Det gør han også, når han underviser andre professionelle - og det er meget tankevækkende og lærerigt, forklarer Hanne Risgaard.

Hjemme hos os selv

En undersøgelse hos Coop viser, at madspild i dagligvarebutikkerne er på mellem en og fire procent, mens det i de private hjem er på 20-30 procent.

Det er således hos os forbrugere, at en holdningsændring skal skubbes i gang:

- Det er vi allerede i gang med, forklarer afdelingschef i afd. for ansvarlighed, Thomas Roland, Coop, som også er en af oplægsholderne på Skærftoft Mølle i næste weekend.

Han forklarer videre:

- Vi har blandt andet spurgt vores kunder om deres bedte råd til at undgå madspild, og det har eksempelvis resulteret i en ny madspildskogebog- og app.

Mad bliver hurtigt affald

- Og det sjove er, at når man spørger forbrugere, så siger de ofte samstemmende, at de er gode til at undgå madspild, men tjekker man deres skraldespand, så er virkeligheden en anden.

Og det skyldes ifølge Thomas Roland, at mad meget hurtigt bliver til affald i vores bevidsthed.

- Når maden for eksempel er varmet op for anden gang, eller har overskredet salsgdatoen, så er det mentalt blevet til affald, og derfor oplever vi det ikke længere som madspild, når vi smider det ud. Så vores opgave er at finde andre måder til at reducere madspild - det kan eksempelvis være ved at lave nye former for emballage, hvor man lukker en vare op i tempi, forklarer Thomas Roland.

Chips af broccoli

Skærtoft Mølle får også besøg af Scandic-Koncernen, der har fået sine hoteller til at konkurrere indbyrdes om hvem, der er bedst til at undgå madspild, og det er der kommet mange sjove ideer ud af.

Ud af det arbejde har en af hotellernes kokke eksempelvis fundet ud af, at man kan kreere nogle yderst velsmagende chips af stokkene fra broccoli.

- Og så arbejdes der bla. også på, hvordan man kan ændre holdning hos hotelgæsterne. For hvorfor er det, at gæsterne til morgenmadsbuffeten har det med at overlæsse tallerkenen - og så alligevel levne?

- Hvordan bærer man sig ad med at lære folk, at tag da hellere mindre på tallerkenen og hvad du kan spise - og så tag anden gang, hvis du er mere sulten. Så der er meget at lære. Vi glæder os til at blive inspireret til at tænke nyt i næste weekend, fortæller Hanne Risgaard, Skærtoft Mølle.

FacebookTwitter