Mad i høkasse sparer tid og energi

Gamle dages høkasser er for længst skubbet ud af danske køkkener til fordel for komfurer. Men der er al mulig grund til at genoplive høkassen, mener kok og kogebogsforfatter Katrine Klinken, der er aktuel med bogen ”Mad i høkasse”.

Vi bruger ikke længere en høboks, når vi laver simremad. Kogebogsforfatter vil genoplive høkassen. Foto er fra bogen "Mad i høkasse" af Katrine Klinken. (Foto: Morten Holtum.)

En kasse fyldt med hø placeret i et hjørne i køkkenet. Det har i lange perioder været et vigtigt køkkenredskab herhjemme – især i perioder med mangel på brændsel. Når maden havde forkogt i en gryde på komfuret, så kom den en tur i høkassen. Efter at have stået der et stykke tid og have udnyttet den naturlige eftervarme, så var maden færdig.

Høkassen røg imidlertid ud, da gas- og senere elkomfuret flyttede ind. Og i mange år har høkassemetoden kun været brugt, når der skal laves risengrød og gryden bliver sat under dynen for at undgå, at grøden brænder på.

Nu kommer kogebog om mad i høkasser

Men det er en skam at begrænse høkassekogning til grød, mener Katrine Klinken, der netop har skrevet kogebogen ”Mad i høkasse”. - Det er let at bruge høkasse, det er bæredygtigt og det gør faktisk også, at maden får meget mere smag, siger hun. - En af de første gange jeg forsøgte mig med min høkasse, der lavede jeg ratatouille. Hele familien var enige om, at den aldrig har smagt bedre. Det frigiver så meget mere smag, at maden står længere, og krydderierne får lov til at folde sig ud.

Sparer tid og penge

Udover at give maden en mere fyldig smag, så er der også både tidsmæssige og økonomiske fordele ved den gamle køkkenopfindelse. Det sparer energi at udnytte varmen, og det er både godt for miljøet og giver en økonomisk besparelse. Og endelige frigiver høkassekogning tid, som kan bruges til andet end madlavning. - Med en høkasse kan du sætte maden i gang, sætte gryden i høkassen og så ellers lave hvad du har lyst til – spille kort med børnene, løbe en tur, gå i svømmehallen eller læse en avis. Der skal ikke røres i gryden. Den passer sig selv, siger Katrine Klinken.

Høkasse i en skuffe

Selv om det uden tvivl ser hyggeligst ud, så behøver en høkasse ikke nødvendigvis indeholde rigtigt hø. Princippet er blot, at der skal bygges en forstørret ”rede” i en kasse, som en gryde kan pakkes ned i. Og så skal der kunne lægges et låg på kassen. Om reden bliver foret med hø, dyne, sovepose eller vattæppe er underordnet. - Hjemme hos mig selv har jeg lavet en høkasse af en trækasse, et liggeunderlag og et vattæppe. Og jeg bruger den så snart, det kan lade sig gøre. Det vigtigste er, at den er praktisk og ikke fylder alt for meget, siger Katrine Klinken. I bogen ”Mad i høkasse” kan man også finde links til internetbutikker, der sælger moderne versioner af høkasser både i træ og stof. Sidstnævnte ligner en forvokset tehætte og er let at gemme af vejen, når den ikke er i brug.

5 gode grunde til at lave mad i høkasse

  • Det er praktisk og gør madlavningen meget mere fleksibel

  • Det er energibesparende og bæredygtigt

  • Det giver maden mere smag

  • Det frigiver et blus i køkkenet, hvilket er smart, hvis man for eksempel har et lille køkken

  • Maden brænder ikke på

FacebookTwitter