Madfællesskaber for mænd er et sundhedsfrit frirum

Når mænd mødes over fx flæske-fællesskaber, så handler det om behovet for at flygte ind i et frirum, forklarer en mande-forsker.

Brødrene Price har været førende udi mandefællesskaber, som finder sammen om at gøre noget, som er stik imod alle sundhedsbud, lyder forklaringen fra en ekspert. (© (c) DR)

Hvad er det med mænd og stegt flæsk? Hvorfor mødes flere hundrede mænd fra Grindsted og omegn en gang om måneden for at mæske sig i stegt flæsk og persille sovs?

Det undrer ikke Jonatan Leer, der er phd og forsker i mænd og madfællesskaber og forsker ved Århus Universitet under forskningsprojektet, Smag for Livet.

- Flæsk - og kød i det hele taget - er traditionelt opfattet som mandemad. Kød har traditionelt en høj status, og mænd har kulturelt set altid haft en højere status end kvinder, fordi mænd er højere i hierarkiet. Det er manden, der jager og nedlægger de dyr, som familien skal spise.

- Der er også meget maskulinitet og virilitet koblet til hele den her kød-trend, som vi har oplevet i de senere år - ikke mindst palæo-trenden, forklarer Jonatan Leer videre.

De kvindefri zoner

Den trend kan man se mange forskellige steder, forklarer han videre.

- Du kan se det, når palæo-kokken fx beskriver, at han tager ud med sin harpun om natten for at skyde den fisk, der skal på middagsbordet om aftenen, eller når mændene i DR2-programmet, 'Nak & Æd', nedlægger og spiser vilde dyr – eller når brødrene Price tager i sommerhus og laver tv-mad med masser af fedt og smør.

- Alt sammen foregår det i kvindefri zoner, hvor mændene gør alt det, der er politisk ukorrekt og stik imod alle sundhedsråd – de spiser masser af kød og masser af fedt og smør.

(© (c) DR)

Forskellige fællesskaber

Selvom der er et fællesskab om kødet, så er det fælleskab alligevel forskelligt alt efter, hvor man befinder sig.

- Jeg er lige blevet færdig med en artikel til et videnskabeligt tidsskrift om maskulinitet om de nye hipster-restauranter i Kødbyen i København. Her mødes mænd også omkring et kødfællesskab. Det serveres råt og primitivt, og det er røget og dyrt, og nydes gerne sammen med en øl...til den nette sum af 70 kroner stykket.

Og på samme måde som mændene i Flæskeklubben mødes en gang om måneden omkring det stegte flæsk, så mødes hipstermændene fra Vesterbro også sammen med de andre gutter med fuldskæg over en god omgang kød og noget gedigent rock på cafeen engang imellem.

- Det er et frirum for mændene både på Vesterbro og de mange mænd i Grindsteds Flæskeklubben. Kvinder har også fælleskaber omkring mad, forklarer Jonathan Leer - men så er det måske mere omkring cupcakes eller på Joe & the Juices over smoothies.

Smagen af flæsk og bacon

Flæsk og bacon er godt, det kan også mange kvinder svare ja til.

- Men mandemad kobles nok mere til det røgede og salte, mens kvindemad associeres med lyst kød og det søde.

- Og selvom vi oplever, at rollerne flyder mere og mere ud, så er de her forskellige kødfællesskaber med til at markere, at mange mænd åbenbart har behov for engang imellem at flygte ind i rum, hvor klare kønsforskelle opretholdes.