Madmagasinet: Nu skal vi spise ristede græshopper og melormesuppe

Melorme, græshopper og andre insekter skal i fremtiden erstatte en del af det kød, vi spiser nu. Protein vil nemlig blive en mangelvare på globalt plan.

Fremover kommer slagterens delikatesse-afdeling måske til at se således ud. (© Coulorbox)

Ristede græshopper, melormesuppe og andre delikatesser skal snart på menuen i stedet for bøffer og svinekoteletter.

Det mener i hvert fald FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO. Ifølge beregninger vil verdens befolkning i 2050 tælle over 9 milliarder mennesker – og det betyder større og større efterspørgsel på protein.

- Vi står over for en global udfordring, hvor der kommer til at være mangel på fødevarer inden for en generations tid. Og de produktionssystemer vi har til kreaturer, svin og kvæg, de har ligesom nået et mætningspunkt – vi kommer ikke til at fordoble produktionen på dem, forklarer Lars-Henrik Lau Heckmann, biolog fra Teknologisk Institut i Århus.

- Insekter er til gengæld fulde af protein og sunde vitaminer. Og så er der potentiale i insektproduktion – i forhold til produktionen af oksekød og svinekød.

Bæredygtig produktion

Hans Joachim Offenberg er seniorforsker ved Aarhus Universitet og har set på fordelene ved insektproduktion frem for oksekødproduktion:

-Vi spiser alt for meget oksekød. Det er en dårlig idé, fordi det er en meget stor miljøbelastning. Når du putter 100 kg. foder ind i en oksekødsproduktion, så kommer der ca. 6,5 kg oksekød ud i den anden ende. Hvis du i stedet putter de 100 kg. foder ind i en insektproduktion, så ville du få 56kg insektprotein ud i den anden ende.

Insekter i kassevis

Og faktisk er der allerede sat forsøg i gang her i Danmark for at imødekomme en fremtidig efterspørgsel på insektprotein. På Teknologisk institut i Århus har Lars-Henrik Lau Heckmann gang i et forsøg med industriel produktion af melorme.

- Fordelen er, at man kan producere 3-dimentionelt, altså op i højden. Der kan stå kasser lag på lag i 10-20 meters højde. På den måde kan der være flere hundrede tusinde kasser i sådan en lagerhal – som med et par måneders mellemrum kan afgive et helt kilo hver. Det begynder at batte, når man har flere hundrede tusinde af dem.

For smagens skyld

Men bæredygtighed er ikke den eneste grund til at spise insekter, mener Hans Joachim Offenberg. Han foretrækker selv myrer, men er ivrig entomofagist. Eller på mere mundret dansk: Insektspiser.

- 80 procent af alle dyrearter er insekter, så for hvert pattedyr findes der 300 insektarter. Der venter os en gigantisk palette af smagsoplevelser, mener Hans Joachim Offenberg.

Uhm, en larvekylling!

Og ifølge Lars-Henrik Lau Heckmann varer det ikke længe, før mange af os kommer til at opleve, hvad insekterne har at byde på:

- De fleste vil nok over en tidshorisont på et par år bliver eksponeret for produkter med insekter i. Så i stedet for sojaprotein – sojamel, så er der blevet brugt insekt mel. Og indirekte vil det nok gå endnu hurtigere, hvor insektmel vil erstatte fiskemel til fiskefoder eller fjerkræsfoder. Og på den måde kan man som forbruger blive eksponeret for en larvekylling, hvor man før fik majskylling, hvor kyllingen så har fået en vis procent larver i dens del af kosten.

Se mere om hvorfor vi skal spise insekter - og se Adam Aamann og Mette Frisk sætte tænderne i forskellige slags kryb i Madmagasinet tirsdag 21.55

FacebookTwitter