Madmagasinet tester: Kan man virkelig spise sig rask?

Dea og Kim gik på en særlig diæt i 21 dage for at se, om de kunne slippe for generende symptomer. Læs her hvordan det gik.

Adam Aamann tilbereder i Madmagasinet sin version af et anti-inflammatorisk måltid. (© dr)

Kan man på bare tre uger spise sig rask?

Det prøver Dea Lindboe Petersen, der lider af en stofskifte-sygdom, og Kim Beyer-Eskildsen, der døjer med flere livsstilsbetingede skavanker, i aftenens udgave af Madmagasinet på DR1.

Som et forsøg spiser de i tre uger efter principperne og opskrifterne i bogen ”21 helbredende dage” af læge Jerk Langer og ernæringsterapeut Louise Bruun.

De to forsøgspersoner får taget blodprøver og målinger, inden forsøget går i gang, og skal så leve på anti-inflammatorisk kost i en lille måneds tid.

Dernæst gentages målingerne, og så skal det vise sig, om kostændringerne har rykket noget.

Vil gerne smide medicinen

39-årige Dea Lindboe Petersen fik konstateret sin stofskiftesygdom i 2008 og har ikke arbejdet siden. Hun får medicin for sin sygdom, men føler sig langt fra rask af den grund.

- Jeg føler mig træt, tager på i vægt og er mentalt for nedadgående. Så hvis man kan spise sig rask, vil det være en kæmpe lettelse for mig, fortæller hun i programmet.

Hun har arvet sygdommen efter sin mor og vil gerne gøre en indsats for at undgå, at hendes børn også får den. I første omgang er succes-kriteriet dog, at hun selv får det bedre.

- Og hvis jeg ligefrem kunne smide noget af medicinen, så ville det bare være helt fantastisk.

De ømme led

45-årige Kim Beyer-Eskildsen bor hver anden uge sammen med sin 14-årige datter og hver anden uge alene.

Han lever relativt sundt – ryger ikke, drikker ikke alkohol, træner flere gange om ugen og cykler hver dag. Alligevel døjer han med ømme led og for meget mavesyre, hvilket måske kan hænge sammen med hans kost.

- Jeg spiser ret meget kød, og det kniber med det grønne. Og når min datter ikke er her, så kan aftensmaden hurtigt blive noget junkfood.

Så han håber at kunne spise sig fra sine skavanker med den nye kur.

Forfatterne bag bogen ”21 helbredende dage” hævder, at man på bare 21 dage kan ”opbygge det stærkeste forsvar mod kroppens usynlige fjende nr. 1: Den farlige inflammation, der udover tidlig ældning er medvirkende årsag til en række af de gener og sygdomme, mange af os slås med som diabetes 2, forhøjet kolesterol og for højt blodtryk”.

Ydermere lokker de med, at man med en antiinflammatorisk livsstil vil præstere og huske bedre, se yngre ud og blive sund og glad både indvendig og udvendig.

Vil aldrig gå tilbage til før

En måned på den nye kost burde altså være nok til, at de to forsøgspersoner kan mærke en forskel. Og det kan de også:

- Jeg kommer aldrig til at vende tilbage til min gamle kost, slår Dea Lindboe Petersen fast i programmet.

- Det her er virkelig noget, der har rykket. Alle de grøntsager kommer til at fylde meget mere i mit liv fremover. Og fisken. Men der skal også være plads til en rød bøf.

Kim er enig:

- Jeg kan slet ikke se mig selv gå tilbage og blive så usund igen.

- Jeg vil fortsætte i denne her retning, men jeg vil nok tillade mig selv lidt gris og okse, men med det grønne i stedet for kulhydrater som basis. Jeg begynder ikke at spise pasta og traditionelle ris igen, det tror jeg ikke.

Men ét er, hvordan forsøgspersonerne selv føler forandringerne, noget andet er blodprøverne. Så hvad siger de?

Hos Dea viser det sig, at tallene for hendes stofskifte ikke er faldet, sådan som hun ellers havde håbet på. Og det var en stor skuffelse for hende. Til gengæld er hendes LDL-kolesterol, det farlige kolesterol, faldet, så hun nu er mindre i risiko for at få hjerte-kar-sygdom.

Hos Kim er tallet for inflammations-stoffet CRP faldet betragteligt. Og det er hans kolesteroltal også.

Se forsøgspersonerne få resultaterne af de blodprøver, der er taget efter forsøget i klippet herunder: