Mandler er guf for møl-larver

Nogle af de mærker eller huller, du finder på dine mandler, kan skyldes møl-larver.

Mandel med hul i
Sådan et hul i en mandel er et typisk tegn på, at en møl-larve har haft logi i mandlen.

Hvis du nogensinde har undret dig over de mærker, der kan findes på mandlerne, du køber i supermarkedet, så er der faktisk en forklaring. Mandler er nemlig guf for møl-larver.

- Typisk er det møl, nogle små sommerfugle, og deres larver, der lever i sådan nogle ting her. De kan gå i produkter af denne art og lige præcis sådan noget som mandler og hasselnødder og den slags, er det rene guf for dem, siger Professor i Landbrugs- og Havebrugszoologi ved Københavns Universitet, Peter Esbjerg til DR1’s Madmagasinet.

Det kan typisk ses ved små runde huller i mandlen eller afrundede afgnav. Mærkerne kan dog også skyldes den maskinelle behandling af mandlen, siger Peter Esbjerg.

De levende dyr skal ud

I et udvalg af forskellige mandelposer, som vi har taget med, finder Peter Esbjerg flere mandler, hvor han er sikker på, at der tidligere har været larver i. Men er det så noget, man skal være bekymret over?

- Der er ingen grund til at lave noget hys ud af det her, der er ikke noget risikabelt, hverken hygiejnisk, smagsmæssigt, siger Peter Esbjerg og understreger, at mandlerne sagtens kan spises. Larverne har højst sandsynligt været der, før mandlerne kom til Danmark.

Det springende punkt er, hvis der er levende dyr, ekskrementer eller spind i poserne. Så anbefaler Peter Esbjerg forbrugerne at smide posen ud straks. Derudover skal mysli, gryn, nødder og den slags hurtigst muligt kommes i tætte beholdere.

Se mere om mandler – især i den bløde udgave marcipan – i aften kl. 21.55 i Madmagasinet på DR1.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk