Marcipan er ikke altid fyldt med mandler

Selvom marcipan betyder mandelmasse, er der ingen nedre grænse for, hvor få mandler, der skal i.

I virkeligheden skulle det måske hedde abrikoskerne-pan. I hvert fald er indholdet af abrikoskerne og sukker ofte højere end indholdet af mandler i marcipanen. (© COLOURBOX)

I julen fyldes indkøbskurven med diverse former for marcipan og marcipanprodukter, men vær opmærksom. Nogle af de marcipanprodukter, du køber, er nemlig mere fyldt med sukker og abrikoskerner end mandler.

Når du køber det, der hedder ren rå marcipan, så skal der være minimum 60 procent mandler i, men ellers er ordet marcipan et vidt begreb i forhold til mandelindholdet, fortæller Camilla Udsen, der er seniorkonsulent i Forbrugerrådet TÆNK:

- Der er faktisk ikke nogen nedre grænse for hvor mange mandler, der skal være i, før du må kalde det marcipan. Man siger, at mandler skal være den karaktergivende ingrediens, men altså, det er jo svært at definere, siger hun til DR1’s Madmagasinet.

Abrikoskerner som mandelerstatning

I mange af de produkter, man finder på hylderne kan der være helt ned til 20 procent mandler i marcipanen. Det gælder f.eks. flere marcipanbrød og de berømte marcipan-snebolde.

Men udover at der er langt mere end 50 procent sukker i, så fyldes marcipanen også med abrikoskerner.

I både Anthon Bergs marcipanbrød og Snebolde fra Toms er der brugt abrikoskerner. I sneboldene er der 24 procent mandler i og lige så mange abrikoskerner.

Abrikoskerner er en billigere råvare end mandler, men kan bruges som en erstatning, da kernerne har en skarp smag af mandelessens. I Tyskland kalder man det ikke marcipan, når der er blevet brugt abrikoskerner, så hedder der i stedet persipan.

Nye regler til Danmark?

Camilla Udsen fra Forbrugerrådet TÆNK mener, at man sagtens kunne overveje de samme regler i Danmark.

- Det er et anderledes udtryk, men det signalerer jo i virkeligheden, at der abrikoskerner i, i stedet for mandler. Og abrikoskerner har en anden smag og er en billigere råvare, og dermed bliver det også et dårligere kvalitetsprodukt.

Reglerne kunne altså give en god differentiering, så man ved hvilken kvalitet, man får med hjem, siger Camilla Udsen til DR1’s Madmagasinet.

Se mere om marcipanens forhold til mandler i Madmagasinet i aften kl. 21.55 på DR1.

Facebook
Twitter