Mindful spisning hjælper mod stress og overvægt

Mindful spisning er en slags meditation med mad, som kan forhindre overspisning.

Det er sundt og afstressende at fokusere på at spise, når du spiser - i stedet for at fokusere på tv, arbejde eller alle mulige andre ting, når du spiser. (© COLOURBOX)

'Stress af med DR3' er en programserie, som vil hjælpe stressede danskere med at lære forskellige teknikker til at blive mere afslappede og rolige.

​En af teknikkerne er mindful spisning. Men hvad er det, og hvordan virker det?

Nedenfor er en beskrivelse af fænomenet af psykolog og meditations-lærer Uffe Damborg og ernæringsekspert Per Brændgaard, som er værter i DR3-programmet:

For mange bruger overspisning som afstressning

Mange mennesker kender det hurtige fix til midlertidig at stresse af: Den næsten øjeblikkeligt afslappende virkning af overspisning.

Det skyldes den nervemæssige og stressdæmpende aktivitet, der er forbundet med spisning og fordøjelse af især af et stort indtag af mad med et højt indhold af sukker og fedt.

I dagens Danmark, hvor 47 procent af den voksne befolkning er overvægtige, er stress-spisning den mest oversete årsag til overvægt.

Langsom spisning med nærvær er sundt

Mange mennesker i dette hektiske samfund er ude af kontakt med kroppens naturlige vægtregulering, som kræver nærvær med spisning i et tilpas langsomt spisetempo, som gør det muligt at dvæle ved sanseligheden af spisningens mange indtryk. Dette er også den sunde måde at stresse af på med spisning.

Men mange mennesker, der hævder at elske mad, afskærer sig paradoksalt nok fra denne sanselighed, fordi de i stedet er drevet af trangen til et hurtigt fix af stressreduktion ved at overspise.

Deres spisning er ikke styret af sult- og mæthedsreguleringen, men af stressfølelsernes regulering, som leder til overspisning og overvægt.

Mindful spisning reducerer stress

Mindful spisning er oprindelig en buddhistisk opmærksomheds-praksis.

Men i den moderne vestlige udformning blevet en metode til bl.a. at undgå at overspise for at reducere stress.

I stedet for reducerer du din stress med strategier for mindfulness (opmærksomt nærvær) med sult, nydelse og sanselighed, der er forbundet med kroppens indre, naturlige spise- og vægt-regulering.

Lær at spise efter din sult

Mindful spisning giver dig indsigt i, hvornår du spiser, fordi du er stresset uden at være sulten.

Du lærer en anden måde at spise på og forholde dig til din stress på, så du kan spise mindre – og dermed tabe dig, hvis du måtte have brug for det – og samtidig håndtere din stress endnu bedre end ved at stress-spise.

Nogen mister lysten til at spise, når de er stressede. Det hjælper mindful spisning også imod. Stress er den hyppigste, fundamentale årsag til både overvægt og undervægt i vores del af verden.

Mindful spisning aktiverer din naturlige vægtregulering, så du opnår den kropsvægt, der er sund og naturlig for dig.

Mindful spisning regulerer kropsvægten naturligt

Mindful spisere spiser mindre mængder mad. Til gengæld nyder de mere sanseligheden ved nærvær med maden, som de bliver mere tilfredsstillende mæt af.

Det er netop ikke en hård slankekur. Du spiser, hvad du holder af at spise. Men du spiser på en måde, der uden afsavn regulerer kropsvægten.

Og du spiser med en sanselighed, der giver større stressreduktion per kalorie. Du håndterer derfor hverdagens stress på en mere hensigtsmæssig måde end ved at overspise og blive overvægtig.

Facebook
Twitter