Mindre salt i brødet fra supermarkedet

Det går den rigtige retning med hensyn til at sænke saltindholdet i de fabriksfremstillede brød. Til gengæld halter gourmetbrød bagefter, viser ny undersøgelse.

De fabriksfremstillede hvede- og rugbrød indeholder i dag mindre salt end tidligere - det samme gælder ikke alle af de såkaldte gourmetbrød. (© ColourBox)

Saltindholdet i hvede- og rugbrød på danske supermarkedshylder er faldet med 10 procent i løbet af fem år. Det viser en undersøgelse, DTU Fødevareinstituttet har lavet i samarbejde med Fødevarestyrelsen.

Brødproducenternes indsats for at bruge mindre salt betyder, at tre ud af fire af de industrielt producerede hvedebrød og stort set alle rugbrødene lever op til Nøglehullets krav til saltindhold.

Men det samme gælder tilsyneladende ikke flere af de brød, du køber hos fx bagerne:

- Det fald vi ser er fra supermarkedets hylder, vi har ikke set det samme fald i brød fra bagerne, forklarer seniorforsker Ellen Trolle, DTU Fødevareinstituttet.

- Men det er jo en proces, hvor vi nedsætter saltindholdet mere med tiden, så forbrugerne kan vænne sig til det smagsmæssigt.

Lever op til nyt mærke

I 2014 kunne 76 procent af de industrielt fremstillede hvedebrød fra supermarkeder leve op til Nøglehulsmærkets nye krav om maks. 1 gram salt per 100 gram sammenlignet med 25 procent i 2009.

Andelen af hvedebrød fra bagerbutikker, der lever op til kravet, har været stabilt og ligger på cirka 25 procent.

Tal fra gourmetbagere og bakeoff er kun indhentet i 2014, hvor henholdsvis 12 procent og 39 procent af brødene opfylder kravet.

- Vi ved, at der er flere bagerbrød, der ligger fint i saltniveau. Det er måske ikke alle bagere, der skriver det på deres brød. Så vil man som forbruger gerne vide, hvor meget, der er i bagerens brød - så vil jeg anbefale, at man spørger bageren om det.

- Og så er det nok også sådan, at jo mere vi taler om at nedsætte forbruget af salt, desto mere opmærksomme bliver både bagere og forbrugere på det. Så jeg synes, det er en god ting at begynde med at spørge efter det, forklarer Ellen Trolle.

Også tal for rugbrød

Nøglehulsmærket sætter for rugbrød en grænse på max. 1,2 gram salt per 100 gram.

Andelen af industrielt fremstillede supermarkedsrugbrød, der opfylder kravet, er steget fra 66 procent i 2009 til 95 procent i 2014. Til sammenligning gælder det for en tredjedel af rugbrødene fra bagerbutikker i 2014. Tal fra 2014 for rugbrød fra gourmetbagere og bakeoff viser, at henholdsvis 50 procent og 92 procent lever op til kravet.

Facebook
Twitter