Nøffe har et gadekøkken: Mad bringer mennesker sammen

Engang var han afhængig af alkohol og stoffer. I dag tryller han magi i gryderne sammen med unge mennesker med psykiske udfordringer.

Der sker noget magisk, når mennesker laver mad sammen, fortæller Nøffe, der er tidligere misbruger - men i dag underviser unge mennesker i madlavning. (© dr)

Der er stadig dårlige dage for Jens Appelquist – eller bedre kendt som Nøffe. Dage, hvor han har det skidt med at gå ud, eller hvor det er svært at tage bus og tog eller gå i alt for overfyldte supermarkeder.

- I mine unge år oplevede jeg noget, som gjorde, at jeg traf de forkerte valg og endte i de forkerte fællesskaber. Først var det alkohol, og senere blev det stofmisbrug. Det var et meget hårdt miljø, som var præget af vold, kriminalitet og trusler, forklarer 42-årige Nøffe, der oprindeligt er uddannet anlægsgartner.

Nøffe har diagnosen PTSD (post traumatisk stress syndrom), og han har i mange år lidt af angst, som gør, at hans liv i lange perioder har været en alt for voldsom mundfuld for ham, og var årsag til et misbrug igennem mange år.

Nu har han været clean og ædru i 19 år, men han kan stadig have dage, hvor angsten kan tage over.

Gensyn med maden

For to år siden skete der imidlertid noget skelsættende og ganske nyt for ham, som havde med måltidet og madlavning at gøre. Og egentlig var det at lave mad ikke helt ukendt for ham:

- Mad har altid været i mit liv. Min mormor var kogekone, min mor smørebrødsjomfru og min søster er formand for foreningen madkundskab, og for mig har det med mad altid været noget positivt – noget med hyggelig søndagsmiddage, hvor man spiste sammen og hyggede sig, forklarer Nøffe.

Nøffe kom i kontakt med Vallensbæk kommunes tilbud til fædre og deres børn, Fars Køkkenskole, og her havde man blik for, at Nøffe faktisk var ret ferm i et køkken.

- Jeg blev frivillig hjælper først i Fars Køkkenskole og siden i køkkenprojektet, Det Muntre Køkken, for langtidsledige. Her fik jeg den oplevelse, at det at være med til at lave mad sammen med andre mennesker har nedbrudt mange fordomme for mig. Det har hjulpet mig tilbage på rette spor igen. Dét, at være en del af noget og opleve at folk har brug for en, er meget meningsfuldt. forklarer Nøffe.

Nøffe (th) sammen med sin madven, Jonas Vigkilde, der underviser i Fars Køkkenskole. (© privat)

Maden blev den rette hylde

Han er utrolig glad for, at han fik chancen for at vise, at han har nogle evner, når det kommer til at lave mad og være sammen med mange mennesker i køkkenet.

En smule paradoksalt når man tænker på, at Nøffe lider af angst og PTSD.

- Det har da været en udfordring for mig, men omvendt har det betydet, at jeg har fået en dagligdag, det har hjulpet mig ud og har givet mig nogle nye netværker. Man kan sige, at jeg har fundet min rette hylde, forklarer han videre.

Nøffes eget gadekøkken

Siden er Nøffe også blevet underviser for et ganske nyt projekt, som ganske enkelt hedder Nøffes Gadekøkken – og er et projekt, hvor unge mennesker med misbrugsproblemer og med psykiske udfordringer følger et madlavningskursus.

- De unge kommer til kurserne sammen med deres kontaktpersoner eller anden støtte, og jeg har så i forvejen fundet og sammensat de menuer, som vi skal lave. De unge har selv været med til at bestemme, at vi skal lave verdensmad, så næste gang er det så tyrkisk mad, som jeg så har researchet på.

- Meningen er, at det skal være sundt, sjovt og enkelt at lave, så de unge kan gå hjem og lave det derhjemme hos dem selv, og ideen er, at de også kan finde sammen i fællesskaber og glæden omkring madlavning og måltidet, og at de på den led finder noget jordnært og hverdagsagtigt at gå op i. Jeg synes, de er nogle skønne mennesker, og det går rigtigt godt med dem. Også med kontaktpersonerne.

Magi i gryderne

Nøffe er glad for at undervise de unge, selvom det har været noget af en overvindelse at komme så langt:

- Men jeg bruger meget mig selv som udgangspunkt, jeg fortæller altid, hvad jeg har været igennem, og jeg tror, det er med til at gøre en forskel – de kan se, at det har virket for mig, så det kan også virke for dem.

- Og så gør madlavningen jo, at man kommer tættere på hinanden i et køkken. Det bliver et fællesskab, hvor folk ligesom mig selv er åbne for at lære noget nyt om både mad og mennesker. Det er balsam for sjælen, når der opstår magi i gryderne og mellem forskellige typer mennesker. Måltidet kan så meget andet end at mætte vores maver, forklarer Nøffe.

Facebook
Twitter