Nu er det endelig tid til is!

Der bliver langet mange forskellige slags is over disken i sommerlandet, men danskernes favoritter er stadig chokolade og vanilje.

En ekspert vurderer, at iscremer med hindbær og lakrids også vil toppe salgslisten år. (© COLOURBOX)

Hindbær, pistacie eller chokolade. Hvis der er noget, som for alvor kan få os til at stimle sammen i lange køer her om sommeren, er det udsigten til en kølende is på en lummer dag.

Men en is er ikke bare en is, og vi danskere har høje forventninger til udvalget i kølemontrerne.

Det ved Kent Vendelbo Madsen alt om. Han arbejder nemlig med at udvikle nye smagssammensætninger til iscremer som technical advisor i virksomheden Barry-Callebaut.

- En god is smager af det, der står på pakken. Hvis det er en chokolade-is, skal smagen af chokolade eksplodere i munden. Efterfølgende må den godt tone ud, men der skal være en eftersmag af chokolade.

Nordisk urte-is med peber

Selvom vi har fået mere mod på at udfordre vores smagsløg med de kolde fristelser, så er vi endnu ikke så vovelystne som italienerne eller franskmændene.

For eksempel har franskmændene forsøgt sig med en iscreme med en fusion af the, forklarer Kent Vendelbo Madsen.

Han synes, at det kunne være spændende, hvis isproducenterne eksperimenterede med den nordiske arv.

- Jeg kunne sagtens forestille mig en is med urter, som for eksempel blev peppet op med citrontimian eller sort peber.

Chokolade og vanilje er klassikere

Denne sommer vil de fleste vafler dog hverken blive fyldt med urter, peber eller citrontimian.

For selvom vi er blevet glade for at udfordre vores smagsløg med diverse iscremer, så er vi stadig temmelig forudsigelige, når vi vælger is fra kølediskene, siger Kent Vendelbo Madsen:

- Chokolade og vanilje i forskellige varianter har toppet salgslisterne de seneste mange år. Det er også derfor, at producenterne bliver ved med at udvikle netop disse iscremer.