Ny trend: Spis din kanin!

Kaniner er ikke kun bløde kæledyr, de smager også fantastisk, lyder det i en ny bog.

kanin
Er du klar til at spise Ninus? (© COLOURBOX)

Små, nuttede pelsdyr med lange ører og brune øjne.

Normalt er vi vant til at holde kaniner som kæledyr i tremmebure med hø og halm i bunden. Men fremover skal vi vænne os til de små pelsede væsener serveret som aftensmad med grøntsager og sovs.

Det mener i hvert fald agronom, Tine Kortenbach, som også er forfatter til den nye bog Urban Farming Kaniner - en bog, der handler om at avle kaniner i storbyen:

- Vi er ikke så vant til at spise kaniner herhjemme, men sådan er det ikke alle steder. I Frankrig har enhver slagter og ethvert velassorteret supermarked et bredt udvalg af kaniner på linje med kylling, lam og gris.

Lær børnene at gå op i mad

​Tine Kortenbach har selv avlet og fortæret kaniner i flere år. Og det er ikke kun, fordi de små kræ smager fortrinligt. Hun kan godt lide tanken om at være selvforsynende med kød, som har levet i baghaven:

- Min mission er at udbrede kendskabet til velproduceret dansk kød, som man ved, hvor kommer fra. Jeg vil gerne styrke madkulturen herhjemme. Der er nogle børn, der tror, at lørdagskyllingen kommer fra køledisken. Det vil jeg gerne gøre op med med urban farming.

Ifølge Tine Kortenbach kan de langørede pelsdyr også blive meget klimavenlige. Hun forklarer årsagen med, at kaniner udelukkende kan leve af græs og andre planter i modsætning til for eksempel høns og grise, der i højere grad fodres med blandt andet korn og majs, som vi mennesker også spiser.

Sådan kommer du i gang

Hvis du går med en urban farmer i maven og vil i gang med at avle, slagte og spise kaniner, så kræver det ikke alverden at komme i gang.

- Kaniner egner sig godt til at have i byen. En lille byhave, en terrasse eller en stor altan er nok til at forsyne en familie med velsmagende kaninkød, siger Tine Kortenbach.

Hun anbefaler, at én kanin skal have cirka 1 - 2 kvadratmeter at boltre sig på. Det vigtigste er, at dyrene kan bevæge sig frit, og at de får masser af godt foder suppleret med for eksempel grøntsager og græs. Og uafhængigt af race kan du gå i gang med at slagte de firbenede pelsdyr efter omkring 14 - 20 uger.

En klar tendens

Madsociolog Jon Fuglsang fra Professionshøjskolen Metropol mener, at tendensen med at blive selvforsynende - også med kød - vil fortsætte de kommende år:

- Det er en helt klar tendens i udlandet. Vi vil gerne vide, hvad vi putter i munden ved at få indblik i hele processen omkring dyrkning af grøntsager eller opdræt af slagtedyr.

Derfor skal du spise kaniner (uddrag fra bogen)

  • Kaninkød er sundt. Det indeholder mindre fedt, kolesterol og natrium end både oksekød, svinekød, lam og kylling

  • ​Dine børn får en bedre forståelse for madkultur ved at lære om fødevarernes vej fra jord til bord

  • ​Hvis du har en byhave, vil du altid have naturlig gødning lige ved hånden