Ny undersøgelse: Forældre er selv skyld i kræsne børn

Danske børn kan lære at lide smagen af al mad. Det viser en ny stor videnskabelig undersøgelse, hvor 20.000 børn har deltaget.

Mange forældre kender sikkert til, at ungerne ikke vil spise fx det grønne - ny forskning viser, at det er et spørgsmål om, at børn i højere grad lærer at smage på al mad. (© (c) Getty images)

Børn kan sagtens lære at elske chili og broccoli. For forældrene er selv med til at bestemme, om deres børn er kræsne eller ej.

Sådan lyder konklusionen på ny dansk forskning dokumenterer, som viser, at børns smagspræferencer i langt højere grad er tillærte, end de skyldes genetiske faktorer.

Undersøgelsen, MasseEksperimentet 2015, er blevet til i et samarbejde mellem Dansk Naturvidenskabsfestival og smagsforskere fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, og er støttet af Nordea-fonden. Det er en videnskabelig undersøgelse af knap 20.000 danske børns smag.

- Vi ved nu, at børn kan lære at sætte pris på al mad, blot de er i det rette miljø, hvor de bliver præsenteret for mange forskellige slags fødevarer, forklarer Michael Bom Frøst, sensoriker og forsker ved Københavns Universitet og forskningscenteret Smag for Livet.

Chili og tang

Når f.eks. danske drenge er meget mere vilde med chili end piger, skyldes det efter al sandsynlighed Chili Klaus, der er meget populær for tiden:

- Vi er ikke i tvivl om, at drengene er påvirket af den velkendte subkultur i Danmark omkring chilispisning, som er startet af Chili Klaus, siger smagsforskeren.

Et andet eksempel fra undersøgelsen er, at børn i Storkøbenhavn bedre kan lide tang end børn, der bor på landet. Det hænger højst sandsynligt sammen med, at eleverne i Storkøbenhavn har nemmere adgang til sushi, og derfor også bedre genkender smagen af tang.

- Overordnet set er det sådan, at jo bedre, man lærer madens smag, konsistens og duft at kende, jo bedre kan man lide maden.

- Vi har fået ny, værdifuld viden, der kan ændre på forståelsen af børns spisevaner. Børn vælger det, de kender. Men hvis du viser vejen med nye fødevarer og inddrager børnene, så kan de lære at sætte pris på alle mulige fødevarer, konkluderer Michael Bom Frøst.

Børn vil gerne

Jonas Vigkilde er både kok og lærer og underviser på Fars Køkkenskole i Vallensbæk Kommune. Her underviser han fædre og børn i at lave mad fra bunden.

- Jeg oplever så ofte, at børnene, når de er på skolen, smager på nye ting, som de rent faktisk godt kan lide. Forleden skulle vi lave tærte med spidskål, det vidste ungerne ikke, hvad var - men da først én havde smagt på det og syntes om det, så bredte det sig hurtigt til, at så skulle alle smage og var rørende enige om, at det faktisk smagte ret godt, forklarer Jonas Vigkilde.

Spiser flere grøntsager

Han fortæller videre, at han ofte oplever, at forældrene også er overraskede over, at deres børn faktisk gerne vil smage, når de er på skolen, og at de rent faktisk spiser mange flere forskellige grøntsager, når de har været på kurset.

- Men mange forældre giver også udtryk for, at de har en travl hverdag, hvor der ikke er tid til at skabe et rum om måltidet, så falder man hurtigt tilbage på det, der er nemt og hurtigt, og man glemmer at inddrage børnene, forklarer kokken og supplerer:

- Vores evaluering viser imidlertid, at når fædre og børn har fået tricks og tips på Fars køkkenskole, så giver de udtryk for, at de oftere har børnene med i køkkenet og spiser flere grønsager.