Nyt mærke fører dig mod mindre madspild

Caféer og restauranter kan fra i dag skilte med et nyt mærke, hvis de gør en indsats mod madspild.

Fra i dag kan du nemt vælge en café eller restaurant, som gør en ekstra indsats for at undgå madspild. (© Refoodlabel.dk)

Danske caféer, restauranter, hoteller og andre køkkener i dag får et nyt mærke, der hedder ”Refood”. Det nye mærke må bruges af spisesteder, der gør en ekstra indsats for at reducere madspild og genanvende madaffald.

- Jeg har de seneste år oplevet, at restauranter og storkøkkener spørger, hvorfor der ikke findes et madspildslabel, så de kan signalere deres hårde arbejde for en mere miljørigtig fødevareproduktion. Med Refood-mærket får vi fokus på både madspild og genanvendelse, siger Selina Juul, der er stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.Forbrugere kan nu vælge spisested med mindre madspild Stop Spild af Mad står bag det nye mærke sammen brancheorganisation Landbrug & Fødevarer og en række andre partnere. Og håbet er, at det nye mærke vil gøre både spisesteder og forbrugere mere bevidste om at undgå madspild. - Certificeringen er et kvalitetsstempel for forbrugere eller virksomheder, som gerne vil være miljøbevidste i deres valg af spisested eller kantineordning. For nylig viste en undersøgelse foretaget for Unilever Food Solutions, at 45 procent af de 1.000 adspurgte forbrugere foretrak en restaurant, som arbejder for at minimere madspild, siger Selina Juul.Madspild er uetisk, uøkonomisk og dårligt for miljøet Mærket er tillidsbaseret og kræver, at spisestedet implementerer minimum tre madspildsreducerende initiativer samt har en ordning for genanvendelse af madaffald. Indtil videre har over 100 spisesteder fået mærket, og målet er, at det antal skal øges til 10.000 inden år 2020. Madspild anses af mange som uetisk, da millioner af mennesker sulter, mens tonsvis af mad smides ud hver dag. Desuden giver madspild mere affald, som skader klimaet. Og i alt vurderes madspild at koste danskerne omkring 16 milliarder kroner om året.

Facebook
Twitter