NYTÅRSBAGEDYST Skal du imponere med kransekage nytårsaften?

Vær nøjagtig med tykkelsen på kransekage-ringene, råder sidste års Bagedystmester.

Fint ser det ud, når kransekagerne danner et tårn. Men det er faktisk lidt af en kunst at få det til at balancere, siger Annemette Voss. (Foto: KNUD ERIK CHRISTENSEN © COLOURBOX)

I aften i Den Store Bagedyst jule- og nytårsspecial er der nu kun tre finalister tilbage.

Og der er en vaskeægte nytårsklassiker på tapetet. Kransekage. Men ikke bare kransekage – næ nej, et kransekagetårn. Og det er lidt af en udfordring, viser det sig.

For ét er at bage kransekage. Noget andet er at bage nogle byggesten, der kan bygges et tårn af. Det er her, udfordringen ligger, siger sidste års vinder af Den Store Bagedyst, Annemette Voss:

- Det er enormt vigtigt at være meget nøjagtig med kransekage-ringene. De skal være lige høje, hele vejen rundt, så tårnet ikke bliver skævt.

- Og så skal de være bagt tilstrækkeligt, så de – især de nederste ringe – kan bære vægten af de ringe, der kommer ovenpå.

Sort bund og blød top duer ikke

En af udfordringerne ved at bage kransekage korrekt er at ramme temperaturen, fortæller Annemette Voss.

- Nogle vælger at bage på to plader oven på hinanden, så bunden af kransekagen ikke bliver for hård. Kransekagemasse består jo for en stor dels vedkommende af sukker, som smelter, når det rammer en brandvarm bradepande, og det kan man forebygge ved at have to plader under kagerne.

- Ellers ender man med en sort bund og en meget blød top. Og det duer ikke.

Du er nødt til at øve dig

Den helt perfekt bagte kransekage har en gylden farve, den må endelig ikke være hvid, og så er den blød og næsten rå i midten, siger Annemette Voss.

- Faktisk skal den være lidt mørkere udenpå, end man lige tror. Fordi sukkeret i kransekagemassen karamelliserer, når den bages, og det gør kransekagen mørk uden at den faktisk er brændt.

Man kan ifølge Annemette Voss ikke skrive sig ud af, hvordan man laver en perfekt kransekage. Det handler om øvelse, øvelse og øvelse.

Giv dem et rustikt udtryk

Faktisk elsker Annemette Voss kransekage. Og hendes bedste tip er at gøre dem lidt rustikke at se på.

- Fx ved at putte hakket syltet ingefær, hakket appelsinskal eller hakket chokolade i kransekagemassen, og så bare sætte nogle klatter på bagepladen og bage dem i ovnen. Så får de et rustikt, hjemmelavet look, og man er fri for at stå med en sprøjtepose.

- Og så kan man jo lige slutte med et drys spiseligt guldstøv. Så er det festligt.

Se, hvem der løber med titlen som vinder af Den Store Bagedyst jule- og nytårs special i aften på DR1 klokken 20.30.

Facebook
Twitter