På madbloggen lufter vi interessen for mad

Madblogs er blevet populære. En ny undersøgelse viser, at madbloggen især er en hobby-aktivitet. Men hold øje med dem, de kan nemlig godt være med til at sætte dagsordenen, siger madsociologen.

(© Colourbox)

Madbanditten.dk. Gastromand.dk. Klidmoster.dk.

Kært barn har mange navne.

Og interessen for mad er tilsyneladende stor, hvis antallet af danske madblogs er et udtryk for, at flere og flere dyrker interessen for madlavning.

Foodculture.dk (der udgives af Fødevarer & Landbrug) har undersøgt markedet for danske madbloggere.

Og ifølge den nye undersøgelse findes der mere end 600 af slagsen i Danmark.

Bloggeren er ofte kvinde

123 af dem har svaret på de spørgsmål, der ligger til grund for undersøgelsen og ifølge den er den typiske madblogger en kvinde mellem 26-37 år. Fire ud af fem af dem har en mellemlang til videregående uddannelse.

En tredjedel har en kommunikationsfaglig baggrund. De fleste er begyndt på at madblogge, fordi de har en interesse på et specifikt område, og det begynder som en hobby.

De færreste kan dog leve af at blogge.

Med til at sætte dagsorden

Men hvorfor er madblogs – på linje med de mange modeblogs – blevet så populære i Danmark?

Jon Fuglsang er madsociolog på Professionshøjskolen Metropol. Han kommenterer tendensen på de digitale platforme på denne led:

- Madblogs bliver fulgt af rigtig mange mennesker. Dét, der kendetegner madbloggerne, er, at de er drevet af en lyst til at skrive om et bestemt område.

- De er drevet af en interesse for maden.

- Og i takt med at vi bliver mere og mere orienteret mod de sociale medier, så får bloggerne en ny platform, som faktisk kan være dagsordensættende. Gastromand.dk har eksempelvis 200.000 besøg om måneden, og det er rigtig mange mennesker at have i tale. -Det er også et ekstremt hurtigt medie, hvor man nemt kan dele viden med hinanden. Hvis det fx er årstidens grøntsager eller andre råvarer – som fx lige nu, hvor det er sæson for hornfisk og asparges – så kan man hurtigt få sine tips og opskrifter bredt ud til mange mennesker.

Kogebog eller madblog

-Man kan godt kalde madblogs for en moderne form for kogebog eller tv-program, siger Jon Fulgsang, der forklarer videre, at hvor der som regel er stor faglighed bag en kogebog, så er der måske ikke så meget læring at hende på en blog. Den er mere et visuelt forum, hvor man kan lade sig inspirere af det flotte univers.

-Det er stadig lidt finere at lave en kogebog, og grunden til at mange af de nye madbloggere nu kan udgive kogebøger med status af at være ekspert på et område, skyldes også dét, at de nye bøger ofte handler om et specifikt område, hvor madbloggerens egen historie er essentiel.

- Det handler måske i højere grad om en bestemt livsstil end om selve maden: At man eksempelvis har fulgt en kur og at folk kan følge med i forløbet og like det bagefter.

Husk lige snusfornuften

Der er meget positivt at sige om madblog-trenden, men man skal ikke glemme den sunde fornuft:

-Madblogs kan bestemt rigtig meget, men man skal bruge dem med en naturlig skepsis.

- Det kan for eksempel være svært at se, om det er skjult reklame for fødevareproducenter, og der er meget lommefilosofi og mange råd, som ikke har hold i faglig evidens. Men brug dem som inspiration til hverdagen, lyder rådet fra Jon Fuglsang.