Private borgere giver madhjælp til fattige danskere

Stadig flere private borgere hjælper fattige med at få mad på bordet ved hjælp af overskudsmad.

Private initiativer, der formidler overskudsmad videre til fattige danskere, skyder op flere steder i landet. Sådan her ser det ud hos Kolding Madhjælp, hvor private kan aflevere deres overskudsmad.

Flere danskere har svært ved at få ordentlig aftensmad på bordet på grund af økonomiske problemer. Samtidig bliver der smidt rigtigt meget mad ud i Danmark. Men nu løser private de to problemer på en gang.

Frivillige som for eksempel Kolding Madhjælp og Del Maden hjælper lokale fattige familier, der mangler mad. De har oprettet sider og grupper på Facebook, hvor private borgere kan dele deres overskudsmad med de trængte familier.

Det fortæller Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, som har undersøgt området.

Mange har brug for hjælp

Kolding Madhjælp er et frivilligt hjælpeinitiativ. Det har eksisteret i over et år, og de vokser stadigvæk. Formand Ida Merethe Jørgensen fortæller, at Kolding Madhjælp mærker en stigende strøm af folk, der har behov for hjælp til at få mad.

- Mange af vores modtagere er på en overførselsindkomst af flere forskellige årsager. Vi har modtagere, der er syge, handicappede, studerende, pensionister, hjemløse og arbejdsløse. Så det er et kæmpe arbejde at skaffe mad nok, men vores motto er, at ingen skal gå sultne i seng - så vi gør, hvad vi kan, fortæller Ida Merethe Jørgensen.

Kolding Madhjælp er blevet registreret hos Fødevarestyrelsen og fået en smiley, så alt hvad de udleverer er 100% i orden.

Private afleverer overskudsmad

Det foregår på den måde, at private med mad i overskud kan aflevere til nogle centre, hvorefter Kolding Madhjælp transporterer det ud til de, der har behov.

Det private initiativ i Favrskov Del Maden er en anden ide, sat i gang af Jørgen Mathiesen for ca. 2 år siden. Og han har travlt.

- Del Maden hjælper mange flere udsatte familier i dag end for 2 år siden, vi får rigtig mange henvendelser fra familier uden for vores dækningsområder.

- Jeg opfordrer alle interesserede til at igangsætte lignende initiativer, der er lige nu brug for alle gode kræfter, siger Jørgen Mathiesen.

Stop Spild Af Mad har udarbejdet en mini-guide til at undgå madspild – helt konkret kan en gennemsnitsfamilie på et år spare over 7.000 kr.

Begræns dit madspild og spar penge

  • Her er nogle af rådene - find flere her

  • Lave "Reste Tapas" hver søndag, hvor du kan spise resterne i dit køleskab. Hver måned skal du gøre det samme med din fryser og udnytte de rester, du har gemt.

  • Brug Apps mod madspild, bl.a.: Holdbarhed, For Resten, Too Good To Go, YourLocal, Red Maden

  • Husk at opbevare maden rigtigt – Husk at frugt helst ikke skal i berøring med hinanden, så modner de hurtigere.

  • Tomater, avocado, rugbrød, kartofler og citrusfrugter skal opbevares udenfor køleskabet.

  • Broccoli, asparges, blomkål, champignoner, forårsløg, grønne bønner, gulerødder, salat, ingefær, kål, løg, persille og porrer skal opbevares i køleskabet.