Proteinbarer: En unødvendig chokoladebar

Når du spiser en proteinbar får du også et ordentligt skud sukker - ligesom når du spiser en Snickers.

De smager godt, men er måske ikke så sunde - proteinbarerne. (© Colourbox.com)

Proteinbarer er ofte pakket ind i tyndt lag chokolade og en flot indpakning, hvor der står ting som ”rich chocolate” og ”caramel crunch”.

Det lyder lidt som en chokoladebar - og minder også om det. De fleste proteinbarer indeholder nemlig mere sukker, end de indeholder protein.

- Sat på spidsen er det mere en sukkerbar end en proteinbar, siger Hanne Skov, diætist i Hjerteforeningen, til Madmagasinet på DR1.

Mere sukker en protein

I de fleste proteinbarer er der mellem 20 og 30 gram sukker per bar. Det svarer til mellem ti og tyve sukkerknalder.

Dog kan barerne ikke sammenlignes direkte med for eksempel en Snickers, da de stadig har et meget højere proteinindhold. En bar indeholder cirka 20-25 gram protein, mens en Snickers indeholder under halvdelen.

Der er dog stadig en del sukker og kalorier, der skal forbrændes, hvis du spiser en proteinbar.

Ikke nødvendigt med ekstra protein

Dommen fra Hanne Skov er derfor klar, når det kommer til proteintilskud fra proteinbarer.

- Der er ikke nogen, der har behov for proteinbarer. Man kan sagtens dække sit behov for protein gennem sund og almindelig kost. Også selvom du træner rigtig meget. Så der er absolut ingen god grund til at spise de her, siger Hanne Skov til Madmagasinet på DR1.

Hun mener i stedet, at du skal få dine proteiner fra naturlige kilder: tun med hytteost, skyr med nødder eller en portion havregryn med mælk. Så får du både mindre sukker og flere vitaminer.

Producenter: god til træning

De danske producenter af proteinbarer understreger, at de sælger deres barer til folk, der træner meget og dermed også har brug for den sukker, der i barerne.

- Hvis man gør det i forbindelse med sport, fitness og vægttræning, så er det ikke noget problem at forbrænde sukkerstoffet. Sidder man stille i en bil eller på kontoret og spiser mange af dem, så får man nok mere sukker, end man kan forbrænde, siger direktør i In2Zym, Ib Norvin.

Desuden laver flere producenter proteinbarer, der ikke indeholder sukker, men i stedet er sødet med sødestoffer. Så der findes alternativer med mindre kalorier.

Hør hvad flere af producenterne siger og lær mere om protein i Madmagasinet i aften kl. 21.55 på DR1.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter