Rugbrødet har tabt pusten

Den danske nationalspise - rugbrødet - har tilsyneladende tabt pusten, selvom den ældre del af befolkningen stadig foretrækker det grove brød under silden, viser en ny undersøgelse.

Rugbrødet har fået sværere vilkår - selvom de fleste af os spiser en hel del af det netop i denne juletid. (© COLOURBOX)

Rugbrød er stadig en populær spise til julefrokosten, men flest danskere over 65 år spiser rugbrød til daglig.

Det viser helt nye tal fra YouGov i en analyse udarbejdet for Fuldkornspartnerskabet, som er et offentligt privat partnerskab, hvor Fødevarestyrelsen, Fødevarevirksomheder og sundheds NGO’er arbejder sammen om at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn.

Og ovenstående budskab er da heller ikke positiv bjældeklang i de impliceredes ører:

- Det er problematisk, hvis den tendens vi ser i analysen betyder, at rugbrød i fremtiden ikke længere vil være en del af den daglige kost, siger Ida Enghave teamleder for forebyggelse i Hjerteforeningen og partner i Fuldkornspartnerskabet.

Nye typer af det mørke

Analysen viser, at 88 procent af danskerne spiser rugbrød på ugebasis. 51 procent af dem spiser rugbrød dagligt og 23 procent spiser rugbrød tre-seks gange om ugen, mens kun 14 procent kommer rugbrød på tallerkenen en-to gange om ugen.

Dagligt er der flest over 50 år og særligt over 65 år, der spiser det mørke brød under pålægget.

- Salget af rugbrød har generelt set været faldende over en årrække. Alene fra sidste år til i år er salget af fuldkorns-logomærket indpakket rugbrød faldet med fem procent iflg. Nielsen Company. Madkulturen og ikke mindst de gammelkendte madpakker har ændret sig fra primært at bestå af rugbrødsmadder til nu også at bestå af andre brødvarianter, forklarer Morten Hellesen administrerende direktør for Kohberg Bakery Group A/S, der i den erkendelse også udvikler nye typer brød med fuldkorn til danskernes madpakker.

63 gram om dagen

Fuldkornspartnerskabet har siden 2009 arbejdet på at gøre det nemt at få fuldkorn i alle aldersgrupper.

661 produkter bærer i dag det orange fuldkorns-logo inden for kategorierne: Brød, mel, gryn, kerner, ris, knækbrød, skorper, morgenmad, pasta og grød.

I dag spiser danskerne i gennemsnit 63 gram fuldkorn om dagen, før Fuldkornspartnerskabet blev etableret spiste danskerne kun 36 gram fuldkorn om dagen i gennemsnit.

Fødevarestyrelsen anbefaler danskerne at spise 75 gram fuldkorn om dagen.

Det svarer blot til 1-2 skriver rugbrød og en lille portion havregryn om dagen.

Sådan bager du dit eget rugbrød:

Det skal du bruge til et brød: 25 g gær 1 flaske porter 2 dl ymer 2 spsk. mørk sirup 1 spsk. salt 120 g kogte kartofler (2 stk.) 375 g fuldkornsrugmel ca. 325 g hvid hvede.

Sådan gør du:

  • Opløs gæren i porter, der har stuetemperatur, og tilsæt ymer, sirup og salt. Mos kartoflerne med en gaffel og rør dem i sammen med rugmel. Tilsæt det meste af det hvide hvedemel og ælt dejen godt. Tilsæt evt. mere hvid hvedemel. Dejen skal være klistret og hænge i fingrene. Lad dejen efterhæve ca. 1 time et lunt sted.

  • Beklæd en rugbrøds- eller to sandkageforme med bagepapir. Ælt dejen igen og hæld dejen i formen. Den må højst fylde ¾ af formen. Prik overfladen tæt med en gaffel og lad den efterhæve ca. 30 min. Bag brødet i ovnen ved 200 grader ca. 1 time og 20 min. på nederste rille. Vend det ud på en bagerist og bank det i bunden – lyder det hult, er det færdigt, ellers kommer du det tilbage i formen og bager det lidt længere.

Kilde: Fuldkornspartnerskabet

Facebook
Twitter