Rustikke kornsorter hitter: Bagning er blevet moderne

Det er moderne at bage, og vi gør det ikke af samme årsager som tidligere, mener fremtidsforsker.

(Foto: Erwin Wodicka © Colourbox)

Tidligere bagte man ofte for at spare penge, og fordi det var en del af tilværelsen selv at stå for det daglige brød. Sådan er det ikke længere. I dag handler hjemmebagningen langt mere om, at det er hyggeligt og er blevet en måde at udleve sin identitet på, lyder det fra en sociolog.

- Regner man timelønnen ud, kan det langt fra betale sig at bage. Men bager man selv, har man muligheden for at gøre brødet til sit eget og sætte sit eget præg, siger Birthe Linddal, der er sociolog og fremtidsforsker.

- Det er moderne at bage. Men trenden handler altså ikke kun om lysten til friskbagte boller eller lækker kage, men også om muligheden for at udleve sit kreative jeg og vise verden, at man er sådan en, der bager selv, siger Birthe Linddal, der har fulgt den danske madkultur tæt de sidste 15 år.

Ifølge sociologen er det blandt andet knækbrød med mange kornsorter og stenalderbrødhttp://, der hitter, når vi bager i øjeblikket.

Sælger mindre hvedemel

Hvedemelet, der bruges til at bage hvidt brød har fået et dårligt ry i disse år, hvor flere kure fraråder netop hvidt brød og pasta.

Den bevægelse kan være medvirkende til, at der sælges mindre hvedemel i dagligvarehandlen. I første halvår af 2014 blev der solgt knap 14 procent mindre hvedemel i detailhandlen sammenlignet med samme periode året før.

- Den bagning, man ser nu, er mere avanceret og med specielle kornsorter, siger Birthe Linddal.

Mel er ikke bare mel

Hos Aurion i Nordjylland, hvor man sælger og maler en lang række specielle og økologiske kornsorter oplever man fremgang som følge af bage-trenden. Virksomheden har haft en vækst på 10-12 procent i de seneste tre år.

- I gamle dage stod der bare mel i en opskrift med henvisning til hvedemel. Den går ikke længere, siger Jørn Ussing Larsen, der er produktionsdirektør i Aurion.

- Folk forbinder sig med spelt, emmer, enkornsmel og ølandshvede, siger Jørn Ussing Larsen og tilføjer, at Aurion har en pæn tilmelding til sine bagekurser.

Virksomheden startede med fire sorter for 40 år siden, men har nu 23 sorter og en omsætning på 37 millioner om året. Direktøren vurderer, at de har 2-10 procent af melmarkedet.

Hjemmekværnet mel

Sociolog Birthe Linddal forklarer, at den overordnede bevægelse på verdensplan er at købe mere og mere færdiglavet mad og brød, men samtidig med den udvikling opstår der altså også et modsatrettet behov. Det handler om at at gå tilbage til start og bage sit eget brød med hjemmekværnet mel, friske æg fra egne havehøns og en surdej, man bytter med venner og veninder.

- Det at bage brød er en måde at få mere nært forhold til fødevarerne, siger Birthe Linddal.

- Man bager måske kun få gange om året, men man gør det med stil. Det bliver en del af oplevelse, og man bager med det ypperste mel, siger hun.

Se premieren på den nye sæson af Den Store Bagedyst i aften kl. 20:00.

Send gerne billeder dine egne af brød og kager til 1212@dr.dk, så vil vi senere samle dem til billedserier.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk