Så er øllebrøden tilbage i varmen

Hvis du er til mormormad, så er øllebrød et must. Øllebrøden har ført en omskiftelig tilværelse fra trist sparemad til trendy dessert på gourmet´ens menukort.

Øllebrøden er på vej tilbage - og til den skal du bruge rugbrødsskiver, helst de ældste og tørre af dem. (© Colourbox)

Vi har taget vælling og grød til os, og i dag er det blandt andet muligt at gå på grød-cafe i de større byer herhjemme. Nu er turen kommet til øllebrød. Og hvem ved, måske ser de første øllebrøds-barer snart dagens lys.

Der var engang, hvor øllebrød var noget, man kogte sammen af de gamle rugbrødskorper, fordi hele rugbrødet skulle bruges - intet måtte gå til spilde.

-Det sjove med øllebrød er, at det for mange er en afskyelig spise, mens det for andre vækker gode minder fra barndommen, forklarer Lykke L. Pedersen fra Nationalmuseets digitale indsamlingsprojekt, Brødbanken, og hun forklarer videre:

-Det er både unge og gamle, der har forskellige minder om øllebrød: For eksempel ældre, der er blevet overfodret med øllebrød på børnehjem synes retten er afskyelig, og der findes også unge i dag, der synes, den smager fortræffeligt, især hvis de har fået den hos deres mormor! Min pointe er, at det er en ret, der deler vandene - både blandt unge og gamle!

Rugbrøds-restemad

Ifølge Nationalmuseets Brødbanken så er øllebrød en af de klassiske retter fra mellemkrigstidens husholdningsøkonomiske køkken. Her står bla. om den gamle spise:

- Det var en tid, hvor man spiste alle rester op, og øllebrødsopskrifterne fortæller historien om, hvordan sukkeret gik fra at være en sød eksklusiv luksusvare til i begyndelsen af 1900-tallet at være et rationelt konserveringsmiddel og billig energi hos den gode husmoder i den veladministrerede husholdning. Husholdningseksperter ved Dansk Husmoderforening, Carla Meyer og E. Herlev-Müller, skriver om Øl- og Brødsupper i "Nutids Mad og Husførelse" 2. udgave fra 1940:

Det siger kokkepigen om øllebrød

Øllebrød kan være en grufuld spise. Hvis den serveres for tyk, for klumpet eller lidt for kold er den ikke sjov. Men veltillavet øllebrød med en dejlig klat flødeskum er noget af det bedste en kold vintermorgen.
Hvis man vil have sin øllebrød aldeles uden klumper, kan man føre den gennem en passersigte. For moderne ganer skal den helst også være lidt sød, så vær rundhåndet med meliskrukken. Glem heller ikke at komme en antydning citronsaft i - det giver lidt smagsmæssig nuance.

Kilde: Kokkepigens blog

Til en Del af disse Retter finder man en god Anvendelse for Rester af Rugbrød. For at disse ikke skal mugne, skal de helst opbevares i en Pose af tyndt Stof, saa Luften kan faa Adgang og tørre Brødet. Det tørre Rugbrød og alle Skorperne, der skal anvendes til Brødsupper, skæres i smaa Stykker paa Brødmaskinen og sættes i Blød i Vand i nogle Timer, hvorefter det hakkes igennem Kødmaskinen for at spare en senere Sigtning. Brødet og Udblødningsvandet bør bringes i Kog ved svag Varme, da det er tilbøjeligt til at brænde paa. Ofte tilsættes Citronskal og Saft.

-Øllebrød var således en spise, man udviklede for at udnytte de sidste skorper af rugbrødet. Det var indbegrebet af restemad og udtryk for, at man tog vare på råvarerne og ikke smed mad ud, supplerer Lykke L. Pedersen.

Øllebrød som pulver

Men så tog teknologien fart, og med det tog øllebrøden en helt ny drejning:

-Der skete det, at man i 50-60erne introducerede øllebrødspulveret, dels gjorde den nye teknologi det muligt, og dels var mor jo kommet på arbejdsmarkedet og havde ikke længere så meget tid til at koge øllebrød fra bunden. Så nu blev restemaden pludselig til mad, man hurtigt kunne røre sammen - og det er nok den øllebrød mange i dag er vokset op med, og måske derfor de synes, den er så afskyelig.

-Men med mormormad og ny nordisk mad-bølgen, som vi oplever i disse år, er der så sket det, at øllebrød i dag er blevet noget eksklusivt, noget man bla. finder på restaurant NOMAs menu-kort, hvor det er blevet til en delikat dessert med ristede rugkerner og det islandske mælkeprodukt skyr toppen.

- Så det vil sige, at det, der var indbegrebet af restemad - nu er blevet til overskudsmad. Og øllebrød er ikke alene blevet overskudsmad, men også kommet på det gastronomiske verdenskort! Det er jo en sjov udvikling.