Julemåneden er højsæson for hygge og god mad - men desværre også for madspild.
Ifølge Landbrug & Fødevarer smider vi i julen mad ud for 1,1 milliarder kroner, og meget af madspildet sker under de mange firmajulefrokoster.
- Mange danskere forbinder store firmajulefrokoster og julebuffeter ikke alene med overspisning, men også med vulgært madspild, siger Selina Juul, der er stifter af Stop Spild Af Mad.
Guide til at mindske madspild
Stop Spild Af Mad har derfor lavet en guide til at reducere madspildet ved de store firmajulefrokoster.
Den er lavet i samarbejde med rådgivningsvirksomheden AgroTech, der er eksperter inden for madspildsredaktion i kantiner og storkøkkener.
1) Hvad kan julefrokostens gæster gøre:
- •
Støt positivt op om projektet – jo større opmærksomhed der er på at forebygge madspild, des større bliver handling
- •
Indtænk mindre madspild allerede fra starten, når firmaet begynder at planlægge julefrokosten. Jo tidligere i planlægningen desto bedre
- •
Husk, at tilmelding til julefrokosten er bindende: melder du fra, er du med til at din del af maden bliver tilovers og ender i skraldespanden
- •
Gå hellere flere gange til julebuffeten og øs mindre op ad gangen. Her vil du opleve, at du også får mindre tendens til at overspise
2) Hvad kan kantiner/cateringfirmaer gøre:
- •
Lav portionsanretninger i stedet for at anrette på store fade
- •
Brug tallerkenanretning i det omfang det kan lade sig gøre
- •
Skift de store buffettallerkner ud med mindre tallerkner
- •
Skift de store fade ud med mindre fade
- •
Brug indkøbserfaringer fra tidligere år, når der skal købes ind – og skriv jeres erfaringer fra i år ned, så I har et godt udgangspunkt næste år
- •
Brug frisk gran og kogler som buffetpynt, så buffeten også ser indbydende ud, når de store fade efterhånden skiftes ud med mindre fade
- •
Synliggør at I arbejder med at begrænse madspildet. For eksempel via opslag, på intranettet eller skiltning
- •
Fortæl om resultatet af jeres indsats – og brug erfaringerne næste år
- •
Overvej at indføre et ”frameld gebyr”, så man betaler hvis man melder fra til julefrokosten i sidste øjeblik
- •
Udregn gennemsnitlig vægt af et julefrokostmåltid – hvor meget kan en enkelt person overhovedet spise. Tommelfingerreglen er ca. 700 gr. per voksen inkl. brød
- •
Lav tabeller med råvareforbrug pr. person. For eksempel hvad de spiser af brød, sild, ost, kød, ris a la mande, osv.
- •
Overvej om tjeneren kan øse maden op til gæsterne, så de ikke selv øser mere op, end de kan spise
- •
Undersøg hvorvidt det er muligt at donere den gode overskudsmad fra julefrokosten til lokale herberger og væresteder. Kom i kontakt med jeres lokale hjemløseorganisationer via www.stopspildafmad.dk