Sådan undgår du at smide mad ud

En dansk gennemsnitsfamilie smider hvert år for 10.000 kr. god mad ud. Det må vi gøre noget ved

(© Istockphoto)

Danskerne smider hvert år 237.000 ton mad ud, der kunne være brugt i husholdningen. Det svarer til, at en dansk gennemsnitsfamilie hvert år smider for 10.000 kroner fødevarer ud!

Det er penge, som vi gerne vil hjælpe dig, din familie og din pengepung med at spare, så derfor præsenterer Aftenshowet hver dag i næste uge fem gode råd, der kan hjælpe dig.

Brug varerne – fem gode rådEn af de store syndere i vores fælles madspild er os selv, og hvordan vi bruger vore fødevarer i køkkenet. Vi er nemlig rigtig dårlige til at udnytte de varer, som vi allerede har købt og slæbt med hjem. Lektor i Fødevarevidenskab Michael René giver dig disse gode råd, så du maksimerer brugbarheden på dine indkøbte varer:

1) Skyl frugt og grøntI stedet for at 'skære ind til det rene' på f.eks. salat og kål, så skyl i stedet dine varer grundigt. Du kan bruge meget mere, end du måske lige går og tror. Og det sparer jo i den anden ende.

2) Tøm din emballage grundigtOp mod 20% af et produkt gemmer sig i hjørnerne på emballagen, så stil ketchup på hovedet, klip remouladen op og pres kartonen helt sammen, så du kan udnytte alle de dele af produktet, som du har betalt dyre penge for.

3) Frys dine resterHvis du fryser dine rester ned, sætter du faktisk tilberedt mads holdbarhed på pause. Husk at skrive dato på for nedfrysning, så du ved, hvor længe dine rester har ligget i fryseren. Der er grænser for hvor længe din mad kan holde, men du skubber den langt ud i fremtiden. Og når du har noget i fryseren, du lige kan tø op, så sparer du jo også på unødvendige indkøb af f.eks. pizza, hvis du er til den slags.

4) Brug rynket frugtLad være med at kassere et stykke frugt, fordi det er lidt rynket eller stødt. Skær det kedelige af og brug resten til f.eks. smoothies, kog det til marmelade eller brug det i en lækker frugtsalat.

5) Stil de ældste varer forrestGør det nemmere for dig selv og skab overblik. Selvom det måske umiddelbart er lettest bare at kyle nye varer ind i dit køleskab, køkkenskab og fryser, så flyt altid gamle varer forrest. På den måde opdager du ikke muggrønne citroner to måneder efter, at de kunne være brugt.

Få flere gode råd for dig og dit madbudget i hele næste uge i Aftenshowet. Har du spørgsmål om madspild, så skriv ind til Aftenshowet på aftenshowet@dr.dk.

Facebook
Twitter