Sådan vælger du den bedste kaffe

GUIDE: Skal det være hele bønner eller formalet? Og hvilken type, skal du vælge? Her får du en guide til, hvordan du vælger og opbevarer dine kaffebønner.

Der skal være lyd på, når man smager på kaffe. Se her, hvordan kok Adam Aamann lærer kaffesmagning af kaffe-direktør Henrik Frellsen.

Får man virkelig en bedre kop hjemmebrygget kaffe ved at vælge hele bønner og male dem selv? Og hvilke kaffebønner skal man vælge, når man står foran alle valgmulighederne i supermarkedet?

Danskerne er et af de folk i verden, der drikker mest kaffe, og Madmagasinet dykker i aften ned i kaffeproduktionens hemmeligheder for at finde frem til, hvordan man køber sig til den bedste kop kaffe.

To typer bønner

Kok Adam Aamann og journalist Mette Frisk besøger i programmet henholdsvis et dansk kafferisteri og en kaffeplantage i Costa Rica for at følge kaffebønnens vej til de danske kaffekopper.

Mette frisk fortæller, at der findes to typer kaffebønner:

- Der er Arabica, som giver den bedste kop kaffe, og som bedst modner på marker mere end 1.000 meter over havoverfladen. Og så er robusta, der kan dyrkes i lavere beliggende områder, og som er billigere at producere, men også af en lavere kvalitet.

Håndplukket er bedst

I Costa Rica besøger Mette Frisk en Arabica plantage højt oppe i bjergene, hvor hun erfarer, at en god kaffe bliver plukket ved håndkraft, fordi man kun skal have de røde, modne bær med. Simpelthen fordi de giver den bedste kaffe.

Når kaffebønnerne er plukket, bliver de skyllet, så skallen falder af, og derefter skal de tørre i seks dage, hvor de skal vendes to gange i timen. Kaffebønnerne bliver derefter sorteret og sendt af sted, og når kaffebønnerne ankommer i Danmark, bliver de ristet.

Kaffe er en del af kulturen

Adam Aamann møder på risteriet Henrik Frellsen, der er direktør i Frellsen Kaffe. De to smager på forskellige kaffer, og Henrik Frellsen kommer med denne forklaring på danskernes kaffeglæde:

- Det er en del af dansk kultur. Vi har klimaet til at drikke kaffe med de kolde vintre. Og så har vi det der med, at vi hygger os over en kop kaffe, siger han, hvorefter han lærer Adam Aamann, hvordan man helt rigtigt smager på kaffen.

Brug kaffe i desserten

Når du har en god kop kaffe, så husk også, at den er en elsket ingrediens i mange lækre desserter. Se her en lækker opskrift på den italienske dessertkage tiramisu.

Se Madmagasinet i aften kl. 21

Facebook
Twitter