Sæt kål på middagsbordet

Kålen er en hårdfør grøntsag, der bevarer både fibre og vitaminer, og i gammel tid var kål afgørende for, om man klarede sig igennem en lang vinter.

(© Colourbox)

Hvornår er det egentlig sæson for kål? Når kålen er nyhøstet - eller nu, hvor langt de fleste friske grøntsager er dem, der er blevet fløjet eller kørt hertil?

-Den kål, vi kan købe nu, er ikke frisk. Hvis den er dansk er den fra efteråret - og derefter lagt køligt og koldt. I gamle dage kaldte man denne årstid for vårhunger - fordi man var ved at være på haserne med de friske råvarer. Men så længe man havde kål, sild og kartofler, så kunne man overleve, forklarer kandidat i human ernæring, Preben Vestergaard Hansen, Professionshøjskolen Metropol.

Og ifølge Preben Vestergaard Hansen, så er der nærmest kun godt at sige om de danske kåltyper:

- Det er fedtfattigt, fiberrigt og har et højt indhold af kalium. Og kål indeholder også meget A-vitamin, det gælder særligt savojkål.

Selvom den danske kål, vi spiser nu, er fra efteråret, så er de alligevel sunde og nærende:

-Der er jo mange fibre i kål, og de går ikke til spilde, som eksempelvis C-vitaminerne gør, når frugt og grønt modnes - og hvis de udsættes for lys. Kål er en hårdfør grøntsag som sagtens kan overvintre - og selvom den måske skulle miste nogle af sine vitaminer, så er det - og var det - bedre at spise den end slet intet, forklarer Preben Vestergaard Hansen.

Billig og trendy Der er ifølge Preben Vestergaard Hansen således mange gode grunde til at ty til rødderne på denne årstid:

-Kål sikrer en lang og god mæthedsfornemmelse.

-Kålen er en billig spise, især hvidkålen fås billigt og strækker langt.

-Kål er trendy at spise (bla. pga fokus på ny nordisk mad) - hvor den i tidligere tider mest blev betragtet som fattigmandskost.

Helst blomkål

En undersøgelse, som FDB Analyse for nylig foretog viste, at danskernes favoritkål er blomkål - og nummer to og tre på listen er henholdsvis rødkål og hvidkål. Mens rosenkål er den mindst populære kåltype blandt danskerne.