De fleste af os elsker en god bøf på tallerkenen. Men vi bryder os ikke om at tænke på, at en ko med store brune øjne har måttet lade livet for, den kan ligge der.
Netop det paradoks tager DR3-programmet ’Dræb din livret’ fat på. Bubber er vært for de seks udsendelser, hvor tre deltagere hver uge skal konkurrere om at lave den bedste ret.
Deltagerne tror, at de er med i et traditionelt madprogram, men de præsenteres undervejs for en barsk udfordring: Slagt selv det dyr, der skal i din mad.
- Deltagerne i vores program har meldt sig, fordi de har forstand på mad, og de siger selv, at de laver mad fra bunden. Men når de bliver bedt om virkelig at lave det fra bunden, bliver de chokerede, fortæller Bubber.
Kommer ikke fra vacuum
- Det er vigtigt at tænke over, at vores mad kommer fra rigtige dyr og ikke bare fra en vacuumpakke i køledisken. Jeg håber, at vi kan blive mere bevidste om, hvordan dyrene lever, og hvordan de bliver slagtet, for at tilfredsstille vores behov for kød.
- Nogen må råbe op og sætte en reaktion i gang. Derfor er jeg kæmpestolt over at være vært for de her programmer, siger Bubber.
I første program, som vises i aften, er det kyllinger, der skal lade livet for at blive til hovedingrediensen i deltagernes livretter. Og det vækker stærke følelser hos de tre mad-entusiaster, at de skal indfange og slagte deres egen kylling.
’Dødssyg cyklus’
Da de tre amatør-kokke efter en følelsesladet slagtning står med den dræbte og rensede kylling ved køkkenbordet, har de ingen ide om, hvordan de parterer den.
- De færreste mennesker har prøvet at partere en kylling. Vi har for travlt til at gøre tingene selv, for vi har så travlt med at arbejde, så vi kan tjene penge nok til at betale andre for at gøre det for os.
- Det skal gå stærkt, og det skal være billigt. Det er en dødssyg cyklus, og den håber vi at kunne være med til at blænde op for, siger programmets vært.
Bubber fortæller, at han selv er blevet meget mere bevidst om sine madvaner, efter at han har været med til at lave ’Dræb din livret’.
Vi vælger nemme løsninger
- Jeg ved jo godt alle de her ting, men jeg har aldrig før tænkt så meget over det. I dag tænker jeg mere over, at vi måske ikke behøver at spise så meget kød derhjemme, siger Bubber.
- Jeg tænker, at der ikke er dyr, der skal lade livet uden grund. Og så ærgrer jeg mig, når jeg en gang i mellem spiser noget fastfood, som er industrielt fremstillet, siger han.
- Jeg ville ønske, at jeg kunne sige, at jeg selv laver min mad fra bunden, men det kan jeg desværre ikke. For det første kan jeg slet ikke finde ud af at lave mad. Og så har jeg nogle gange så travlt, at det ender med de nemme løsninger.
Redaktøren håber på reaktioner
Redaktøren bag programmet, Lars Ostenfeld, fortæller, at programmets formål er at åbne deltagernes og seernes øjne for, hvad det er, vi putter i munden.
Frygter I ikke at få en masse dyreelskere på nakken, når I slår dyr ihjel i bedste sendetid?
- Vi håber, at der kommer reaktioner på programmet. Men vi laver ikke underholdning ud af at slå dyr ihjel. Vi gør det for at fjerne folks skyklapper og få dem til at tænke over de valg, de træffer ved køledisken, siger han.
Menneskeliggør dyrene
- Vores forhold til naturen er begrænset til vores hund, kat eller til Disneyfigurer. Vi menneskeliggør dyr, og derfor kan vi ikke lide tanken om, at der alene på ét slagteri bliver slagtet 500 grise i timen, siger Lars Ostenfeld.
Professionelle slagtere sørger i programmerne for, at slagtningen af dyrene foregår på en etisk forsvarlig måde. Der bliver i programmerne ikke slået flere dyr ihjel, end der skal bruges til de planlagte retter.
Hver dansker spiser i gennemsnit 48 kilo kød om året. 30 af dem er svin. I alt bliver 125 millioner landbrugsdyr slagtet om året i Danmark.
Første afsnit af ’Dræb din livret’ sendes i aften klokken 21 på DR3.