Påsken er højtid for madspild. Men det kan sagtens lade sig gøre at undgå at købe alt for store mængder mad til påskefrokosterne.
Det mener Nethe Plenge, der er kogebogsforfatter og rådgiver hos forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.
Hun har seks gode råd, som man kan følge for at undgå madspild:
1) Forbered dit køkken
Skab overblik over, hvad du har i fryser, køleskab, viktualiekælder, skuffer og skabe, som trænger til at blive brugt.
2) Sortér, flyt rundt og spis op
- •
Skab plads – nye indkøb og opbevaring af overskudsrester fylder.
- •
Et overfyldt køleskab lægger op til madspild. Ryd køleskabet for de varer, der kan opbevares anderledes.
- •
Har du viktualiekælder eller altan med passende temperatur, så stil grøntsager, øl, vand og lignende der.
- •
Konserves, flasker med dressinger o.lign. kan tit opbevares i skuffer og skabe ved køkkentemperatur.
- •
Tjek det, der har forputtet sig bagest og nederst i skuffer og skabe.
- •
Spis op og brug de madvarer, du allerede har, inden påskedagenes nye indkøb.
3) Planlæg påskedagens måltider
Hvad, hvem, hvor, hvor meget: Hvad skal vi have at spise? Hvad har vi allerede i huset, som vi kan bruge til påske? Hvilke dage skal vi have hvilke måltider? Hvor mange skal spise med, og hvem er de? Beregn mængderne: Børn og gamle spiser mindre mængder, end unge og fysisk aktive. Planlæg efter vægt. Gennemsnitligt 500 gram mad til en frokost og 800 gram til en middag inklusiv brød.
4) Indkøbslister dag for dag
Undgå hamsterfælden: Mange supermarkeder og mange mindre butikker har faktisk åbent alle påskedage. Du kan købe ind lidt efter lidt, så du ikke overkøber.
5) Overskudsmad
Rester og overflod er guld værd. Det lægger bunden til næste dages måltider. Overvej med dig selv: Hvilke rester af madvarer smider du typisk ud? Hvordan kunne du opbevare resterne og bruge disse madvarer i andre retter? Hvad kan for eksempel: 1) genopvarmes, hvis det har været opbevaret korrekt? 2) indgå i en brøddej, en kage, en salat, en dessert? 3) fryses ned til en anden gang?
6) Servér maden lidt efter lidt
Lad være med at stille al maden på bordet fra start, men anret i små portions-anretninger. Så mætter maden på en bedre måde, og du behøver ikke bekymre dig om, hvad du skal gøre med mad, der har været inde på bordet. Du kan hente mere ind efterhånden.