Singler kan også undgå madspild

De fleste tilbud og portionsstørrelser i supermarkederne er tilpasset familier, og det kan gøre det svært for dem, der bor alene at spise varieret og undgå madspild.

(© Colourbox)

De senere år har der været meget fokus på madspild. Og de fleste af os mener det er vigtigt, at reducere mængden af mad, der havner i skraldespanden frem for i maven.

For nylig omtalte vi på Lev Nu en undersøgelse som TNS Gallup havde lavet for Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad, og den viste, at hver anden dansker har mindsket sit madspild i løbet af det seneste år.

Men der er en gruppe af mennesker, der ofte synes at udfordringen med at få spist den mad, de køber, er ekstra stor. Nemlig dem der bor alene. Og i følge Danmarks Statistik er der over en million hustande i Danmark med kun én person.

Vi har bedt Louise Lundgren Berg, der studerer ernæring og sundhed på Professionshøjskolen Metropol om at komme med nogle gode råd til netop denne gruppe:

Køb småtGå efter de små pakker når du handler ind. Flere forskellige hverdagsprodukter findes efterhånden i mindre portioner, så man som single kan nå at spise dem inden udløbsdatoen er overskredet. Af eksempler kan nævnes pakker med kun fire æg eller creme fraiche i små bægere.

Når du som single handler brød, så køb de små pakker med rugbrød i supermarkedet eller bed om et halvt brød hos bageren. På den måde når du at spise brødet inden det bliver kedeligt.

Frys nedHvis frugterne eller grøntsagerne i skålen er ved at blive for overmodne og du ikke kan nå, at bruge dem, så skær dem i tern og frys dem i portionerne. Derefter kan grøntsagerne tages ud af fryseren bruges direkte, i for eksempel sammenkogte retter eller wokretter, og frugterne kan bruges i smoothies.

Hvis du laver store portioner, så frys retterne ned i portionsstørrelser og veksel mellem hvilke retter du tør op til middag.

Kød med benHvis det er muligt, så køb kød med ben når du handler ind. Når der er ben på kødet, kan du både spise en lækker bøf og koge en lækker suppe på benet.

Når du køber hakket kød, tænk over at det kan bruges på mange forskellige måder, for eksempel kan hakket oksekød både bruges til hakkebøf, mexicansk eller kødsovs. Hele pakken skal ikke nødvendigvis bruges i samme ret.

Bland, når du handlerNår du handler frugt, så gå efter tilbuddene om at blande, for eksempel ti forskellige frugter, frem for at købe de store poser med samme frugt. På den måde får du en støre variation i dit indtag af frugt.

Hav et lager af de mest basale grøntsager i køleskabet, fx kartofler, gulerødder, løg og hvidløg. Disse grøntsager holder længe i køleskabet og giver både smag og struktur i mange forskellige retter.

KrydderierHav et lager af basiskrydderier i dit køkken. Krydderierne kan varieres alt efter hvilken ret der tilberedes. De forskellige smagsoplevelser medvirker til at hverdagsmaden ikke så nemt kommer til at virke kedelig og ensformig.

Friske krydderurter kan klippes fra toppen og fryses i portioner. På nettet kan man finde opskrifter på mange krydderblandinger man selv kan lave. Kreolerkrydderier, marokkanske eller mexikanske.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk