Smag på verden i din ferie

Uanset om man rejser eller er hjemme i ferien, så kan ferien bruges til at udfordre smagsløgene.

(© Colourbox)

Ekspertpanelet på Lev Nu er ligesom så mange andre gået på sommerferie. Men de har alle sendt hver deres bud på, hvad der gør en sommerferie vellykket. I dag er det Fødevareekspert Preben Vestergaard, der synes man skal bruge ferien på at smage og nyde:

Nu står sommerferien lige foran de fleste, og mange vil nok sige, at nu skal der slappes af og man skal nyde livet. Jeg er af den opfattelse, at man selvfølgelig skal nyde livet hele tiden og ikke kun i ferien.

Hvorfor arbejde hele året for at nyde nogle få ferieuger? Det vigtigste er at nyde livet hele tiden.

Nydelse er en meget individuel størrelse. Nogle tager på dykkerferie andre på strandferie og nogle igen på cykeltur.

Gå på opdagelse i køkkenet

Men uanset hvad man skal lave i ferien, så skal man have noget at spise. For mig er en afslappet sommerferie også at gå på opdagelse i køkkenet og udfordre sin kogekunst.

Vi skal fokusere mere på madens kvalitet, frem for kun at få tilfredsstillet nogle biologiske behov og gå med evig dårlig samvittighed over, at man spiser for meget, for sødt og for fedt.

Vi skal have madkvaliteten styrket i kombination med, at det selvfølgelig også gerne må være sundt. Og nu er tiden til det. Vi har ferie og det bugner af farvestrålende grøntsager i butikkerne, og jordbærrene er lige til at plukke.

At rejse er at spise

Gode ferieoplevelser er også indbefattet af gode madoplevelser. At rejse er at leve, og til enhver god ferieoplevelse, hører også gode madoplevelser. Derfor undgår jeg altid ferierejser med all inklusiv.

Jeg kan godt se det smarte i, at det hele er betalt, særligt når man har børn med, men at sidde det samme sted hver dag og spise mad, som mere er cafeteria mad en god lokalt madtradition, hører ikke til det jeg vil kalde en god madoplevelse.

Mange ferierejser går til Sydeuropa. Det sydeuropæiske køkken er fantastisk smagfuldt og sundt. Sydeuropæerne er nogle af dem, som har den længste gennemsnitlige levetid i verden.

Masser af frugt og grønt, fisk, oliven, vindruer ost og magert kød. Alt som rummer en sund kost og krydret med en god vin så er målet nået.

Tager man til Grækenland, så er køkkenet også smagsfuldt og sundt hvis man vælger de klassiske lokale retter.

Gode smagsoplevelser finder man ikke kun på dyre restauranter. Enhver rejseguide fortæller om dejlige madoplevelser på små lokale steder.

Jeg husker selv en af mine bedste madoplevelser. Kalvegryde med en rustik grøntsags salat med masser af oliven, tomat, løg, ost, grove ris og bønner. Enkelt, sundt, billigt og serveret på rette tid og sted et frodigt sted i Italien.

Giv kødsovsen en pause

Børn elsker at lave mad, og får de nogle gode madoplevelser i ferien, så kan det måske også påvirke deres voksenliv til gavn for sundheden.

Mit råd er, at der ikke spises pommes frites, burger, pølser, pizza og andet junkfood i ferien. Lad kødsovsen og hakkebøffen også få fred, og så få nogle andre og mere sunde smagsoplevelser. Jeg er sikker på, at I vil nyde det

God appetit, Lev Nu og god sommer

Preben Vestergaard Hansen

Facebook
Twitter