Smid de slidte opskrifter ud: Lav mad med kunstig intelligens som køkkenchef

Nyt dansk firma vil lokke dig til at tænke anderledes, når du laver mad.

(Foto: Maria Nørregaard)

Selv om vi godt ved, at grøntsager og varieret kost er godt for os, kan det være svært at implementere i sin hverdag. Det mener Anja Biltoft-Jensen, seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet.

- Mange ville sikkert ønske, at de kunne lave mere varieret mad og prøve nogle nye ting. Så viljen er der, men man bliver ramt af hverdagens praktikaliteter og går i en form for autopilot. Og så er der jo også forskellige præferencer inden for de enkelte familiemedlemmer. Hvis man vil prøve en ny ret, skal alle jo gerne kunne lide den, siger hun.

De 10 hyppigste retter i de danske køkkener:
  1. Rugbrød med pålæg
  2. Pizza
  3. Suppe
  4. Kylling med kartofler og grønt
  5. Koteletter, schnitzler, mørbradbøf
  6. Bøf med tilbehør
  7. Gryderet
  8. Pastaret
  9. Frikadeller
  10. Kalve- og oksesteg

Kilde: Madkulturens Madindeks 2015

I undersøgelsen Madkulturens Madindeks fra 2015 svarer 47 procent, af den sidste ret, de lavede i køkkenet, er en ret de ofte laver. Det tyder dermed på, at vi i høj grad genbruger velkendte retter og laver mad på rutinen.

Inspiration fra nettet

Undersøgelsen viser også, at internettet er den største kilde til inspiration til opskrifter. Med oceaner af tilgængelige opskrifter og generatorer, der kan fortælle én, hvad man kan lave ud fra de ingredienser, man har i sit køleskab, er der mange tilbud til brugerne.

Det danske bud, plantjammer.com, er baseret på kunstig intelligens.

- Groft sagt kan man sige, at der er fem ting, der skal være styr på i en ret. Saltbalance håber vi folk selv kan finde ud af, og så står vi for de sidste fire – det er at kombinere umami, syre, olie og crunch. Man indtaster, hvad man har i køleskabet, eller hvad man synes ser spændende ud i supermarkedet. Derfra generes der en opskrift, hvor der vil være en balance mellem disse ting, forklarer Michael Haase, der er stifter af Plant Jammer.

Digital køkkenchef

Med 2,5 millioner opskrifter i systemet forsøger sytemet at kopiere kokkes måde at tænke på.

- Kokke kan gå i et supermarked og se lækre råvarer og ud fra disse lave en opskrift. De har en masse viden om råvarers bidrag i forhold til tekstur, sødme, syre osv. Det er denne viden, vi prøver at give til de almindelige forbrugere. På den måde håber vi, at folk vil lege sig igennem supermarkedet i stedet for at ty til de almindelige opskrifter og vanetænkning, siger han.

For Michael Haase handler det dog ikke om, at vi alle skal til at være vegetarer. Selv spiser han gerne kød, men han vil alligevel gerne motivere folk til at spise både varieret og grønt.

- Alle eksperter og kostråd har jo som mantra, at det er sundt at spise varieret og mere grønt. Når man står i supermarkedet, kommer man bare ind i en form for vanetænkning, siger han.

Hvis du har lyst til at prøve nye vegetariske opskrifter i aften, så kan du finde en samling med dem her. Her finder du blandt andet Adam Aamanns kartoffelpizza.

Krydret pizza med kartoffel og rosmarin