Sødemidler fra din sodavand havner i havet

En række kunstige sødestoffer ryger gennem kroppen og videre ud i havet. Det er bekymrende, fordi vi ikke aner, om det skader fiskebestandene, mener en forsker i giftstoffer.

(© Dr)

Flere af de mest almindelige kunstige sødestoffer passerer gennem kroppen og havner i sidste ende i havet.

Det viser en måling, som Madmagasinet på DR 1 har lavet af renset spildevand fra Renseanlæg Lynetten i København. Målingen viste rester af sødestofferne Acesulfam K, sukralose, sakkarin og cyklamat.

- Jeg er bekymret fordi vi ikke ved nok om konsekvensen af at udlede de stoffer. Og historien har jo vist at, vi har udledt mange ting, som vi først bagefter finder ud af er dårlige for os, siger toksikolog Helle Buchardt Boyd fra virksomheden DHI, der blandt andet rådgiver om vandmiljø.

Nogle sødestoffer nedbrydes kun meget langsomt. Når vi for eksempel har drukket en light-sodavand ryger sødestofferne gennem vores krop, og videre til spildevandsanlæggene, som ikke kan filtrere stofferne fra.

Krebsdyr ændrer adfærd

Svenske forskere har i en undersøgelse vist, at et af stofferne, sukralose, påvirker en bestemt type krebsdyrs adfærd. De begyndte at orientere sig efter den søde smag i stedet for at lede efter føde. Samtidig kom de for langt væk fra deres gemmesteder og "glemte" at søge ly fra rovfisk.

Det er uklart om udledningen af sødestofferne har betydning for andre typer af havdyr. Men Helle Buchardt Boyd er bekymret for, hvad sødestofferne i naturen vil betyde på længere sigt.

- Vi ved jo ikke med sikkerhed, om det ødelægger vores fiskebestande. Jeg mener, at myndighederne burde kræve de undersøgelser der skal til, når de nu ved at stofferne ikke nedbrydes så let, siger hun.

- Og man burde på forhånd undersøge, hvor meget vi kan tillade os, at forbruget af sødestoffer stiger, før koncentrationerne ude i havet bliver for høje.

Se Madmagasinet tirsdag aften på DR 1, kl. 21:55.

FacebookTwitter