Sort lakrids kan skade kroppen

Forbrugerne vil helst købe sorte lakridser, selv om farvestoffet i dem er mistænkt for at skade helbredet.

Ville du spise disse lakridser, hvis de havde en brunlig farve? Mange ville ikke, og derfor fortsætter lakrids-producenterne med at hælde sort farvestof i lakridserne, selv om farvestoffet er mistænkt for at være sundhedsskadeligt. (© COLOURBOX)

Sorte lakridser kan indeholde farvestoffet vegetabilsk kul (E153), der er lavet af forkullede plante råstoffer. Farvestoffet indeholder nanopartikler, som forskere véd er skadelige ved indånding.

Ingen ved dog, hvordan nanopartikler påvirker kroppen, når man spiser dem – f.eks. i lakrids. Men det er forskere på Købehavns Universitet ved at undersøge:

- Vi har lavet nogle dyreforsøg, som peger på, at når man indtager nogle typer nanopartikler, så kan de give skader i leveren, lungerne og kredsløbet, siger professor i miljømedicin på Institut for Folkesundhedsvidenskab Steffen Loft.

Ifølge Steffen Loft ser det ud til, at kroppen reagerer voldsommere, når partiklerne kommer ned i maven, hvor det ved indånding hovedsageligt er lungerne, der bliver påvirket. De endelige forskningsresultater forventes klar om et års tid.

Forbrugerne vil have sort lakrids

Ifølge Paula Virtanen, der er produktudvikler hos Panda Lakrids, er det ikke nødvendigt at tilføre lakrids sort farve for at lave et godt produkt.

Men forbrugerne forventer, at lakrids er helt sort og derfor tilsætter flere producenter vegetabilsk kul.

- Folk tror, at der er noget galt med lakridsen, hvis den er brun og ikke sort. De tror, at den er mildere i smagen. Det er forbrugernes vane, der gør, at vi tilfører farven. Det har intet med smagen at gøre, siger produktudvikler Paula Virtanen.

Farvestoffet kan nemt fjernes

Panda Lakrids har ikke hørt om den danske forskning på området, men produktudvikleren understreger, at slikproducenten vil fjerne farvestoffet fra lakridserne, hvis det viser sig, at E153 er skadeligt for kroppen.

- Vi kan sagtens fjerne det vegetabilske kul fra produkterne. Vi har ikke brug for det i produktionen af vores lakridser. Det er udelukkende på grund af forbrugerne, at vi tilsætter farven, siger hun.

Du kan blive klogere på lakrids i Madmagasinet i aften kl. 21.55 på DR1.

Facebook
Twitter