Spansk delikatesse plukkes af illegale immigranter

De fleste af de jordbær, der kan købes nu, kommer fra Spanien. Men mange af bærplukkerne lever illegalt under elendige forhold.

(Foto: Morten Brink Iversen © Bitz og Frisk)

Det er ikke særligt charmerende; plastikområdet ved Huelva i Andalusien, der producerer 90% af alle jordbær i Spanien, og som fylder de danske supermarkedshylder vinteren igennem. De store plastikdrivhuse ligger tæt, men jordbærrene giver arbejde til 90.000 mennesker i et område præget af krise og arbejdsløshedsprocenter på mellem 30 og 50% arbejdsløshed.

Men kun et fåtal af de mange plukkere er spaniere, fortæller Madmagasinet Bitz & Frisk i aften på DR1.

De fleste plukkere kommer fra Rumænien og Bulgarien – og omkring 30% af plukkerne kommer fra Afrika, vurderer den lokale fagforening.  De bor her illegalt og lever i landsbyer i skovene - bygget af affaldstræ og plastik.

- Vi bliver tolereret af borgmesteren. Han kunne rydde vores landsby i morgen, for vi er her illegalt. Tak til ham, siger Samba fra Mali, der har boet i jordbærområdet i fem år.

Bor uden wc, vand og el

Ingen ved, hvor mange der bor Sambas i landsby, der mest af alt ligner en losseplads. Men der er mere end 100 huse, fortæller han - og alene i hans hus bor der fire personer. Ifølge en lokal hjælpeorganisation, der giver plukkerne vand og strøm til deres mobiltelefoner, er der hele 17 illegale landsbyer af plastik og affaldstræ i jordbærområdet.

17 landsbyer uden vand, el eller nogen former for sanitet – gemt væk i skovene eller langt nede af jordveje mellem drivhusene.

- Her bor både rumænere, bulgarere og en masse fra Afrika, fortæller Samba, imens han viser rundt imellem plastikhusene.

Madmagasinet har forsøgt at få en kommentar fra flere af områdets jordbærproducenter og deres brancheorganisation. Men selv om vi har aftaler med dem hjemmefra, så springer de fra – en efter en.

Madrid: lejrene skal ryddes

Til gengæld får vi pludselig en mail fra Arbejdsministeriet i Madrid, der skriver, at de illegale lejre er forbudte og de skal ryddes.

Men det kommer ikke til at ske. For producenterne er afhængige af arbejdskraften, siger Pedro Barrera fra den lokale fagforening Sindicato Andaluz de Trabajadores.

- De protesterer ikke over vilkårene. De kommer her som immigranter, mens spanierne kender deres rettigheder. Spanierne protesterer mere, og derfor vil producenterne ikke have spanske arbejdere, mener han.

De store danske supermarkedskæder, COOP og Dansk Supermarked afviser, at netop de spanske jordbær, de har i køledisken, er plukket af illegale immigranter.

COOP skriver, at deres spanske jordbærleverandør kun bruger polsk arbejdskraft, imens Dansk Supermarked skriver, at de ikke har nogen grund til at tro, at deres leverandører bruger illegal arbejdskraft. Men de tilføjer, at de vil bringe det op, næste gang de besøger deres producenter i området.

Se mere i Madmagasinet i aften kl. 21.55 på DR1

FacebookTwitter