Spis bare løs - chili er både stærk og sund

De små brændende bæster er sande vitamin-bomber og kan ligefrem kurere smerter.

Det kan føles som alt andet end sundt, når man spiser af en chili, der er alt for stærk. Men der er faktisk masser af gavnlige effekter af chili. (© Colourbox)

Chili kan i den grad sætte gang i kroppen. Hvis du i løbet af sommeren har stiftet bekendtskab med videoerne med "Chili-Klaus", der har været delt ivrigt på nettet, så ved du præcis hvordan det kan se ud. Måske har du også tænkt, at det da umuligt kan være sundt, at spise noget så stærkt, men chilien har faktisk ganske mange sundhedsgavnlige egenskaber. Styrker immunforsvaret For eksempel har chilifrugten et højt indhold af antioxidanterne A- og C-vitamin, fortæller studerende i sundhed og ernæring ved Professionshøjskolen Metropol, Louise Lundgren Berg.

- A-vitamin er nødvendigt i kroppens opbyggelse og vedligeholdelse af slimhinderne i øjne, tarme, luftveje og urinveje, som alle er en del af kroppens første forsvarslinje mod bakterier. - Og C-vitamin har blandt andet en beskyttende virkning mod flere kræftfremkaldende stoffer. Der er omkring tre gange så meget C-vitamin i en chili som i samme mængde appelsin. Hjernen tror, at det brænder Chilifrugten indeholder også stoffet capsaicin, som er det, der giver en brændende fornemmelse i munden, når man spiser stærk chili. Stoffet stimulerer de nerver i mundhulen og på tungen, som normalt reagerer på varme og smerte, og hjernen tror derfor, at det brænder i munden. - Så når man sveder og bliver rød i hovedet af at spise en stærk chili, så er det faktisk fordi, kroppen forsøger at køle ned ved hjælp af sved og øget blodgennemstrømning i huden, fortæller Louise Lundgren Berg. Det slanker og dulmer smerte Flere studier tyder på, at chili øger mæthedsfornemmelsen og sætter stofskiftet i vejret. - Den slankende effekt er også pænt dokumenteret, men selve virkningen er ret moderat, altså højest understøttende, forklarer læge Britta Weyer. Og på grund af capsaicins evne til at fremprovokere smertetilstande, er man også ved de danske universiteter begyndt at bruge chili ved smerteforskning. - Stoffet bruges i salver og plastre og skulle virke ved først at brænde, derefter give en periode med nedsat følsomhed, og ved regelmæssig brug nedsætte smertefølsomheden længerevarende. For eksempel har har man prøvet det på folk med nerveskader af forskellig art, forklarer læge Britta Weyer. Når det går galt Chilier kan jo altså være helt forfærdeligt stærke og brænde noget så grusomt i munden. Og hvad gør man så? - Med hensyn til at neutralisere chilien burde mælk være bedst - eller yoghurt, som også ofte nævnes, fordi capsaicin er fedtopløseligt og derfor bedre skylles af med fedtholdige ting, råder Britta Weyer. Og så kan man altså også vænne sig til de stærke frugter. - Der sker faktisk en gradvis tilvænning ved regelmæssig indtagelse, som øger tolerancen, tilføjer hun. Festival kårer Årets chili-hoved Chilien er oven i købet blevet så populær, at den nu også har fået sin egen festival. Den finder sted i Videbæk i Jylland i morgen lørdag. Du kan læse mere om chilifestivalen her Her kåres blandt andet Årets Chilihead ved en konkurrence om at kunne spise den stærkeste chili. Eneste tilladte hjælpemiddel er 1 liter mælk. Og eneste krav om at deltage er, at man er fyldt 18 år - og er ved godt helbred. I øvrigt deltager føromtalte Chili-Klaus også med en live-chilismagning. Har du endnu ikke stiftet bekendtskab med hans chili-smagninger, så se med herunder.

Facebook
Twitter