Streetfood er meget andet end pølser og kaffe

København har fået et marked for streetfood, som ellers mere hører til under varmere himmelstrøg.

  • (Foto: Susanne Vigsø Grøn © DR)
  • (Foto: Susanne Vigsø Grøn © DR)
  • (Foto: Susanne Vigsø Grøn © DR)
  • (Foto: Susanne Vigsø Grøn © DR)
  • (Foto: Susanne Vigsø Grøn © DR)
  • (Foto: Susanne Vigsø Grøn © DR)
  • (Foto: Susanne Vigsø Grøn © DR)
  • (Foto: Susanne Vigsø Grøn © DR)
  • (Foto: Susanne Vigsø Grøn © DR)
  • (Foto: Susanne Vigsø Grøn © DR)
  • (Foto: Susanne Vigsø Grøn © DR)
  • (Foto: Susanne Vigsø Grøn © DR)
  • (Foto: Susanne Vigsø Grøn © DR)
  • (Foto: Susanne Vigsø Grøn © DR)
1 / 14

I årevis har vi nydt en pølse serveret fra en pølsevogn, og i de senere år er kaffevogne og pandekage-vogne begyndt at pryde gadebilledet, nok især i København. Så at gribe en bid udendørs, mens man er på vej, er ikke så fremmed for os.

Men er der et marked for egentlig street-food i Danmark? Ja, det vil organisationen bag det nyligt åbnede Copenhagen Street Food finde ud af.

Den har etableret et marked for gademad på en af de små øer mellem Skuespilhuset og Operaen i København.

- Streetfood er et fænomen vi kender fra Asien, og som har været meget stort i multikulturelle byer, eksempelvis i USA og England og nu altså også på vej i København, siger madsociolog på Professionshøjskolen Metropol, Jon Fuglsang.

-Det er en relativt ny gastronomisk bølge herhjemme, som er lidt et opgør med det formelle: Man behøver ikke gå ud at spise ét sted, med dug på bordet, med kniv og gaffel på én bestemt restaurant for at få kvalitet.

God mad i uformelle rammer

Ideen med gademads-markedet er, at man kan tage ud i et bestemt by-område, købe sin mad ét sted og gå et andet sted hen for at spise den og måske få lidt underholdning med, mens man spiser.

- Man køber sin mad i en bod, hvor der udelukkende serveres én type mad – som stadeholderen så til gengæld er rigtig god til – og så kan man tage sin mad med hen, hvor man vil. Så selvom det er streetfood, og rammerne er uformelle, så handler det stadig om mad af god kvalitet.

Sætter vejret en kæp i hjulet?

Noget af det, som måske kunne betyde, at det var svært at etablere et marked for gademad i Danmark, er vejret. For i regn og rusk kan det være svært at finde nydelse selv i en nok så gastronomisk velkomponeret burrito. Det er jo delvist forebygget ved det, at markedet holder til indendøre i en stor hal.

- Udfordringen for gademarkeder herhjemme er, at det er en livsstil, der hører varmere himmelstrøg til – så vi må se, om det også holder uden for sæsonen i en lang og kold vinterperiode i Danmark, siger Jon Fuglsang.

En anden udfordring ligger måske nok i, at man har placeret gademadsmarkedet et pænt stykke fra alfarvej:

- Det er et god idé at skabe en bydel med stemning, men det tager tid at bygge sådan noget op. På den anden side oplevede vi også meget kritik af Torvehallerne, som jo siden har vist sig at blive en dundrende succes. Så jeg tror, det skal have lidt tid.

- Desuden er det svært at komme ud til Copenhagen Street Food. Så spørgsmålet er om folk vil tage derud, når det er svært at komme dertil.

Lev Nu tog på en rundvisning på Københavns nye madmarked med Copenhagen Food Tours, se billedserie i toppen af artiklen.

Facebook
Twitter