”Sunde snacks” er ikke så sunde endda

Tørrede frugter indeholder 6-7 gange som mange kalorier som de friske varianter. Nogle er desuden tilsat sukker.

Der er ikke noget lovkrav om, at producenterne skal angive, hvor meget sukker der er tilsat en vare, så det kan være svært at vide som forbruger. (Foto: Salvator Barki © Getty Images)

Supermarkedernes hylder bugner med sunde snacks, og vi er vilde med tørret frugt i alle afskygninger. Ifølge analysebureauet ’Nielsen’ spiser vi hele 8.492 ton tørret frugt om året.

Men de såkaldte sunde snacks er ikke så sunde endda. De indeholder nemlig store mængder frugtsukker, og i visse typer tørret frugt kan der derudover være tilsat 30-50 pct. ekstra sukker. Det gælder f.eks. tørrede tranebær, bananer, melon og ananas.

- Tørret frugt indeholder masser af sukker. Det klistrer til tænderne og bliver længe i munden. Man risikerer at få huller i tænderne, siger skoletandlæge Charlotte Juhl Groule til Madmagasinet på DR1.

Tandlæge: Overrasket over store mængder sukker

Tandlægeforeningen har tidligere undersøgt en række mellemmåltider for indholdet af både naturligt og tilsat sukker.

Ifølge Charlotte Juhl Groule er klistrede snacks som tørret frugt og müslibarer blandt de største syndere, når det kommer til hullerne i tænderne. I undersøgelsen kom tandlægeforeningen frem til, at en pose tørrede tranebær på 60 gram samlet set indeholder, hvad der svarer til 14 sukkerknalder.

- Det er rigtig meget sukker, og det kom bag på mig. Især fordi folk ser det her som sunde snacks, siger skoletandlæge Charlotte Juhl Groule.

Ifølge Fødevarestyrelsen er børns mellemmåltider og snacks dobbelt så søde, som det anbefalede. Det betyder, at 6 ud af 10 børn og unge får alt for meget sukker - det samme gælder 1 ud af 4 voksne.

Tilsat sukker er ikke tydeligt deklareret

Hvis man vil undgå de store mængder tilsat sukker, skal man se sig godt for, når man vælger tørret frugt i supermarkedet. Der er nemlig ikke noget lovkrav om, at producenterne skal angive, hvor meget sukker, der er tilsat.

Madmagasinet har undersøgt en stribe poser med en tørret frugt fra supermarkederne, og kun på en enkelt pose fremgår det tydeligt på forsiden, at tranebærrene er tilsat sukker.

Men producenterne mener ikke, at de bør tage forbrugerne mere i hånden og tydeligt deklarere, at fx. tørrede tranebær er tilsat op mod 50 pct. sukker.

- Som det er nu, så overholder vi gældende lovgivning, men man kan sagtens forestille sig, at vi kunne finde på at anprise det på forsiden af poserne og faktisk stå ved, at det her produkt indeholder sukker, siger Bjarne Siersbæk, der er marketingchef i System Frugt A/S.

Sådan finder du tørret frugt med mindst sukker

  • De ingredienser, der fylder mest i et produkt, er altid listet først på ingredienslisten. Står sukker som en af de tre første ingredienser, er der meget af det i forhold til andre ingredienser i produktet, og så bør du kigge efter et alternativt produkt.

  • Et godt udgangspunkt, når du skal vælge et sundt produkt, er at gå efter et lavt fedt-og sukkerindhold og et højt indhold af kostfibre. Tørrede bananer indeholder fx. en del fedt.

  • Er der mere end 10 g eller 10 pct. sukker pr. 100 g i en fødevare, betegnes den som slik eller dessert. Se på varedeklarationen under " heraf tilsat sukker" eller "sukkerarter".

Kilde: www.altomkost.dk

Se mere om tørret frugt i aften i Madmagasinet kl. 21.55 på DR1.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter