Super trøffelsommer giver Sommertrøfler i Danmark

Det varme vejr hen over sommeren har givet de danske trøfler en sjælden chance for at vokse sig store nok til at spise.

(© Colourbox)

Der er fundet trøfler i nærheden af Store Merløse i Nordvestsjælland, og det er tæt på sensationelt, men alligevel ikke helt nok til at overraske en ægte svampeekspert.

- Vi havde sådan set forventet at finde sommertrøfler i Danmark i år, for det har været en fantastisk trøffelsommer, siger biolog Jens H. Petersen, som for nyligt udgav bogen ”Svampe – du kan spise”.

Den varme sommer har nemlig givet gunstige vækstforhold for trøflernes såkaldte frugtlegemer, som er den spiselige del af de eftertragtede svampe, der vokser på rødderne af egetræer, bøgetræer og grantræer.

Usædvanligt store sommertrøfler

Selve trøffelsvampen er sådan set ikke specielt sjælden i Danmark, men det er sjældent, at frugtlegemerne vokser sig store nok til at kunne bruges i madlavningen.

Og derudover er det heller ikke ligegyldigt, hvilken slags trøffel, man graver op.

- Der findes jo masser af forskellige trøffelarter, men de fleste af dem kan slet ikke spises, siger Jens H. Petersen.

Både de sorte og de hvide trøfler fra det sydlige Europa står i noget højere kurs, end den slags spiselige trøfler, som er fundet i Danmark, og som kaldes for sommertrøfler.

Gå på trøffeljagt, men pas på træerne

Men der er altså gode muligheder for at gå på trøffeljagt i de danske skove i år. Det kræver en kultivator, et sæt opmærksomme øjne og en pelset makker med en skarp lugtesans.

- Trøflerne er afhængige af, at der kommer nogle dyr og roder i jorden efter dem, hvis de vil sprede sig og vokse andre steder, så de lokker dyrene med deres duft, siger Jens H. Petersen.

- De ligger simpelthen og hørmer nede i jorden og kan i nogle tilfælde minde om dyrs kønsduft, og derfor bruger man både grise og hunde til at snuse sig frem til dem, siger han.

Hvis du har tænkt dig at fare ud i skoven og grave efter svampeguf, skal du selvfølgelig passe på ikke at ødelægge det hele ved at hakke de sagesløse træers rodnet i stykker.

Facebook
Twitter