Når vi smider vores mad i fryseren, så er det ikke uden betydning, hvordan vi gør det.
Det kan nemlig gå ud over madens kvalitet, hvis vi gør det forkert.
Michael René er lektor på Institut for Ernæring på Metropol, og her er hans gode råd:
1) Ikke al emballage kan tåle nedfrysning
Når du kommer hjem fra supermarkedet med hakkekød eller andre former for mad i plastikemballage, så lad vær med at smide det i fryseren uden at kigge på emballagen.
Emballage med betegnelsen HO-PP kan ikke tåle frost, hvorimod emballage med betegnelsen CO-PP kan tåle ned til minus 40 grader.
2) Ompak altid indkøbt mad
For at undgå forvirring med forskellige typer af emballage så anbefaler Michael René, at man altid ompakker indkøbt mad i sin egen emballage, der er godkendt til fødevarer.
3) Vælg poser frem for plastikbeholdere
Når du nedfryser store mængder emballage, så bruger din fryser energi på at fryse emballagen.
Samtidig fylder plastikbeholdere mere i fryseren, så Michael René anbefaler, at man bruger frostposer for at spare på elregningen og pladsen i fryseren.
4) Pak din mad med så lidt luft som muligt
En anden fordel ved poser frem for plastikbeholdere er, at man kan presse luften ud af dem.
Når du fryser mad, så gælder det om at få så lidt luft som muligt ned til maden. Ilt kan nemlig oxidere madproduktet over længere tid og forringe kvaliteten af maden, hvis det ligger længe i fryseren.
5) Brug kun fryseposer
Husk at der er stor forskel på forskellige typer af poser.
Når du fryser mad, så er det vigtigt at bruge fryseposer, da de er udviklet til formålet.
Generelt når du putter mad i poser, så sørg for at tjekke, at mærket med en kniv og en gaffel, der betyder, at posen er beregnet til mad.
Poser, der ikke har mærket, er ikke beregnet til mad, og der er helt andre grænseværdier for farvestoffer og kemikalier i den slags poser.
6) Du skal ikke genfryse optøet mad
Har du en gang haft nedfrosset mad ude af fryseren, så lad det blive ude.
Kvaliteten af maden bliver forringet markant, hvis du genfryser mad, som en gang har været tøet op.
7) Tilbered ikke mere mad, end du spiser
Indkøb og tilbered så vidt muligt kun det mad, som I spiser.
Så slipper du helt for at bruge tid på at ompakke maden, og du sparer energi på at køle eller fryse maden ned, hvis I ikke kan spise det hele. Dertil sparer du også energi på en eventuel genopvarmning.