Tag med Anne og Anders på jagt efter danske spor i Caribien

Kan man se på mad og kultur, at De Vestindiske Øer engang var en dansk koloni? Tv-kok Anne Hjernøe og journalist Anders Agger har besøgt de tre paradisøer for at finde svaret.

I programserien 'Anne og Anders på sporet af det tabte land' tager de to rejsevenner tv-kok Anne Hjernøe og journalist Anders Agger til fire tidligere danske landområder for at se, om de kan spore den danske indflydelse i områderne den dag i dag. Selvom vi i dag er en lilleputnation, har Danmark nemlig været en stormagt engang.

Anne har ledt efter kulinariske tråde til det danske køkken og er gået i kast med de lokale råvarer. Mens Anders er gået antropologisk til værks og har kigget efter danske spor i kultur og historie.

I første afsnit er Anne og Anders taget til Caribien nærmere bestemt de tre små øer St. Thomas, St. John og St. Croix. Engang var øerne en dansk koloni, men for snart 100 år siden solgte vi dem til USA.

Danmark som kolonimagt

Tropiske øer med regnskov og krystalblåt hav er ikke noget, vi forbinder med Danmark, men det har været dansk engang, og det gjorde stort indtryk på Anders Agger.

- Det er så vild en historie, at vi har ejet de her øer helt frem til 1917, hvor vi solgte dem til USA ud af det blå uden at spørge indbyggerne om lov. Det var kun i Danmark, der blev holdt folkeafstemning om den sag, siger han.

- Det var en øjenåbner at være der og blive konfronteret med, at vi har hentet slaver i Vestafrika, som vi har sejlet til De Vestindiske Øer, så de kunne arbejde i sukkerplantagerne på øerne.

- Vi tænker ikke over, at Danmark har været en kolonimagt og købt slaver, men den historie lever stadig derovre. Jeg mærkede tydeligt, at det er en del af deres arv, fortæller Anders Agger.

Danske gadenavne i bountyland

Også i bybilledet ser du straks de danske levn, fortæller han.

- Der findes stadig danske gadenavne mange steder, pludselig gik jeg rundt på Krystalgade midt i tropperne.

- Øerne blev nemlig byplanlagt hjemmefra København, og det betyder også, at nogle gader er halsbrækkende stejle, fortæller Anders.

Han er blevet så fascineret af blandingen mellem øernes historiske fortid og de hvide bountystrande, at han planlægger at tage familien med derover til vinter for at vise dem et stykke Danmarkshistorie kombineret med caribisk livsstil.

Facebook
Twitter