Timm Vladimir svinger wokken på vietnamesisk

Timm Vladimir dækker op til vietnamesisk wok. (© dr)

Der er to grundregler, du bør kende, inden du kaster dig ud i det vietnamesiske køkken:

- Vælg de rigtige råvarer, og vær tålmodig!

Ordene falder prompte fra vietnamesiske Quyen Quyen Cong Nuyen.

Og begge dele får Timm Vladimir at mærke i aften, når han besøger hende i 'Timm og gryderne'. Her skal de sammen hakke, snitte og lynstege sig til retten 'Xào Hai San', der er en wokret med alt godt fra havet.

Slatne grøntsager skal ikke i wokken

​Quyen Quyen Cong Nuyen har et grundigt kendskab til det vietnamesiske køkken.

Dels på grund af sine vietnamesiske rødder, og dels fordi hun underviser i vietnamesisk madlavning på et par aftenskoler. Hun fortæller, hvorfor man skal vælge de rigtige råvarer:

- Hvis en porre er slatten, når den ligger i grøntsagsafdelingen, så er den også slatten, når den har været en tur i wokken.

46-årige Quyen Quyen Cong Nuyen tøver ikke med at tage rundt i flere forretninger for at finde de bedste og mest friske grøntsager.

Mad med omtanke

Den altoverskyggende ingrediens i det vietnamesiske køkken er tålmodighed. Det tager lang tid at at skylle, hakke og snitte grøntsager og udskære kød, der skal ende deres dage i den glohede wok. Særligt fordi stykkerne skal være så ens som muligt.

- Vietnamesisk mad handler om kærlighed. Så når jeg skærer en porre i ens stykker, drejer det sig om, at jeg gerne vil gøre det godt for dem, der skal spise maden.

Tre vigtige køkkenredskaber ifølge Quyen

  • En skarp kniv er alfa omega. Kniven er uundværlig, når du skal snitte og hakke grøntsagerne og udskære papirtynde kødstykker til wokken

  • En morter. Morteren er din ven i køkkenet, når du skal knuse og kværne krydderiblandinger til saucer og marinader. De knuste krydderier smager og dufter af mere efter en tur i morteren

  • En wok eller høj pande. Wokken er også et essentielt køkkenredskab, når du skal lave vietnamesisk mad. Men den er faktisk ikke uundværlig, da du kan erstatte den med en høj pande

Se tredje afsnit af 'Timm og gryderne', hvor Timm Vladimir besøger vietnamesiske Quyen Quyen Cong Nuyen i Ølstykke. Det er klokken 20.30 på DR1 og derefter på dr.dk/tv.

Facebook
Twitter