TV-kok om grøn mad: Fokuser på smagen – ikke på at redde verden

Vi skal simpelthen blive bedre til at lave mad, hvis det skal lykkes at spise mere grønt i det lange løb, siger Adam Aamand.

Kok Adam Aamann laver masser af grøn mad, men er ikke begejstret for forbud mod kød.

Aldrig så snart var plantefars kommet på markedet, før det var revet væk fra køledisken. Og

producenterne
af det plantebaserede alternativ til hakket kød kan stadig slet ikke følge med efterspørgslen, for folk er vilde med at spise grønt.

Men det er ikke mere end et par år siden, hvor alt handlede om palæokost – stenalderkost – hvor det gælder om at spise meget kød. Og inden da sagde Atkins-kuren, at vi skulle spise meget fedt og undgå kulhydrater.

Den zappende tilgang til vores mad er et billede på, at vi ikke har en ordentligt funderet madkultur, mener kok og

tv-vært
på Madmagasinet på DR1 Adam Aamann.

- Jeg synes, at den her lidt rodløse faren fra det ene til det andet, bygger på et manglende gastronomisk fundament her i Danmark. Vi har det med at halse efter den ene nye trend efter den anden, siger Adam Aamann til Kejser på P1.

Vi mangler fantasi – og så er kød nemt

Han mener dog, at vores stigende interesse for det vegetariske både er sundere og bedre for miljøet end palæo-kosten for eksempel er.

- Men det der med at tænke, at nu redder vi verden eller de sultne børn i Afrika; det tror jeg ikke, vi kommer til at spise flere grønsager af på den lange bane. For hvis det bliver en sur pligt at sidde og sluge de kogte grønsager, så vender vi hurtigt tilbage til den der bøf, for det andet bliver vi trætte af, siger han.

Og skal man lave velsmagende mad med grønsager, så kræver det lidt flere evner end det, man skal bruge til bare at stege noget kød, siger Adam Aamann og peger på dét, han mener er den primære udfordring for danskerne.

- Vores kødglæde her i Danmark bygger simpelthen på vores manglende gastronomiske kunnen. Vi er ekstremt dårlige til at lave mad. De fleste danskere har et repertoire på 8-10 retter, som de kører i loop med. Det er rugbrød, frikadeller, pizza, pasta, kylling og supper.

- Når folk har travlt, så er kød nemt at stege med lidt salt og peber, og så har du et måltid med en salat ved siden af. Sådan er mange aftenmåltider bygget op i Danmark; det er det, fantasien rækker til, siger TV-kokken og giver her sine tre bedste råd til, hvordan man kan lykkes med at spise flere grønsager i hverdagen:

  • Fokuser på smagen Jeg mener, at fokus først og fremmest må være at lave super velsmagende mad. Det med at redde verden (via sin kost, red.), er et rigtigt dårligt udgangspunkt, tror jeg, selvom det er gode sidegevinster, at det er godt for vores krop og vores klode.

  • Søg inspiration Søg inspiration og tag udgangspunkt i de retter, du kender i forvejen, og hvor det giver mening. Hvis man en gang imellem ruller en dej ud og laver en pizza, kunne man prøve at lægge rå kartoffelskiver, lidt rosmarin og gedeost på. Og der er en bunke pastaretter, hvor det giver super god mening med masser af grønsager.

  • Brug kødet som krydderi Man behøver ikke forsage alt kød for at leve mere grønt. Man kan derimod skrue ned for kødmængden generelt og i stedet tænke kødet som krydderi. Lad være med at sige, at vi skal have ”grøn tirsdag”, og så må der ikke komme et eneste lille stykke kød ind og sige hej. Tag hellere flere dage, hvor du bare fletter kødet ind som smagsgiver.

Hvis man ikke spiser så meget kød i hverdagen, så er der råd til at købe det rigtig gode, modnede oksekød.

- Men du behøver ikke at købe 250 gram, en bøf på 150 gram kan man altså godt blive mæt af sammen med nogle gode, veltilberedte grønsager, siger Adam Aamann.

Tag ikke en kold tyrker

Vil man tage skridtet endnu længere og helt undgå kød og animalske produkter, så kan man spise vegansk.

Janne Wentzel er veganer og spiser hverken kød, ost, æg, mælk og smør. Indtil for halvandet år siden spiste hun kød næsten dagligt, men udfasede så kødet stille og roligt og levede ni måneder på vegetarisk kost, inden hun tog springet og blev egentlig veganer.

Men hun advarer lige som Adam Aamann mod, at man går for radikalt til værks og bliver veganer fra den ene dag til den anden.

- Tag det stille og roligt, og skær én ting ud af gangen, og tag de ting, der er nemmest. Hvis du for eksempel ikke har lyst til kylling, så begynd med at skære det fra. En kold tyrker er en rigtig dårlig idé, for så ryger man tilbage, siger hun.

- Lad være med at opstille så mange regler, for så bliver det en træls pligt.

Facebook
Twitter