TV-læge: Få styr på din stress inden kur

Sund mad og motion kan være spildte kræfter for overvægtige, hvis de samtidig er plaget af stress

(Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

En stresset hverdag med alt for mange aktiviteter er den rene gift for overvægtige, der gerne vil tabe sig. For det er nærmest umuligt at overholde en kur, hvis man samtidig er stresset.

- Stressede mennesker kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen og er tit slet ikke i nærheden af at kunne overskue en kostomlægning eller at motionere. Problemet er, at man spiser ikke-planlagte måltider og ofte vil ty til usunde ting, når man er stresset, siger DR's læge, Peter Qvortrup Geisling.

Han mener, at lidt motion og en anelse fokus på sund mad kan være fint for et stresset menneske, men man skal generelt ikke hælde flere projekter ind i sin kalender. Tværtimod skal man have hjælp til at tynde ud i den.

Derfor nytter det ikke at forsøge sig med slankekure og ekstra motion, før der er taget hånd om det egentlig problem: Nemlig stressen.

- Langvarig stress kan føre til søvnløshed, tristhed du ikke kan forklare, fysisk træthed og problemer med koncentrationen og hukommelsen. Alle de faktorer sætter en effektiv bremse for det menneskelige overskud og dermed muligheden for at gå ned i vægt, siger Peter Qvortrup Geisling.

Stress-hormon øger vægten

Stress fører ikke kun til overvægt, på grund af en usund livsstil med dårlig mad. Stressede mennesker har også et større indhold af hormonet kortisol i kroppen. Kortisol fører til overvægt. Og når man først er blevet overvægtig, vil kroppen blive endnu mere stresset, frigøre endnu mere kortisol og blot forværre vægtproblemet, angiver norske forskere.

Så selv om sundere mad og mere motion er vejen mod en lavere vægt, bør mange til en start fokusere på den mentale sundhed.

- Vi har en overdreven fokus på den fysiske sundhed såsom kost, rygning, alkohol og motion. Når det gælder overvægt, skal mange mennesker begynde et helt andet sted, nemlig med den mentale og følelsesmæssige sundhed. For den mentale sundhed vil ofte være fundamentet for, at man på den lange bane har overskud til at ændre kost- og motionsvaner, siger Peter Qvortrup Geisling.

Facebook
Twitter