Undgå Bisphenol A i din hverdag

Brug kun emballage til dét, som den er beregnet til og vask ofte hænder. Så mindsker du risikoen.

(© Colourbox)

Når du køber fx makrel i tomat eller tun på dåse, så skal du lige være opmærksom på, at der også kan være andet end lige den sunde fisk i dåsen, fortalte Madmagasinet Bitz og Frisk på DR1 her til aften.

Nogle af dåserne indeholder nemlig også stoffet bisphenol A, som er på EU's liste over potentielt hormonforstyrrende stoffer.

Alle dåser, der bliver lavet i Danmark får en lak på indersiden, som forhindrer metallet fra dåsen i at sive over i maden og dermed blive optaget i vores krop.

I eksempelvis epoxylak, som bliver brugt på nogle dåser, der indeholder en sur konserves, indgår stoffet bisphenol A. Det kan også findes i kasseboner, metallåg og kapsler.

Følg Fødevarestyrelsens råd til, hvordan du reducerer indtaget af Bisphenol A:

  • Køb uemballerede, friske fødevarer eller produkter, der er emballeret på karton, plast eller glas.

  • Køb frosne fødevarer i stedet for dåsekonserves.

  • Undgå fødevareemballage i plast, som er lavet af polycarbonat. Bisphenol A kan frigives fra plasten, især når den opvarmes.

  • Kassér gamle, slidte eller revnede plastemballager.

  • Brug emballage til det, den er beregnet til. Tilbered ikke fødevarer i dåsen. Ved at opvarme dåser på fx bål eller grill kan de varmes op til temperaturer, som de ikke er beregnet til, og der kan afgives skadelige stoffer fra lakken på indersiden af dåserne eller fra trykfarven på ydersiden af dåserne.

  • Nogle kasseboner indeholder bisphenol A. Vask hænder, når du har håndteret kvitteringer.

  • Opbevar altid fødevarer i glas stående. Så kommer fødevaren ikke i kontakt med evt. bisphenol A i låget.

Bisphenol A er ikke mærkningspligtig på emballagen. Nogle producenter mærker produkterne "Bisphenol A fri"/"BPA fri" eller lignende.

Nogle plastprodukter er mærket i bunden med en genbrugstrekant. Hvis trekanten har tallet syv i midten, kan plasten indeholde bisphenol A.

I Danmark er stoffet forbudt i mademballage til børn under tre år, og i Frankrig har man indført et forbud mod bisphenol A i alle former for emballage til fødevarer.