Vi får primært salmonella i udlandet

Hvis vi bliver smittet med salmonella, sker det i højere grad i udlandet nu end tidligere.

(© Colourbox)

I 2012 steg antallet af salmonellatilfælde svagt efter den rekordlave forekomst i 2011. Knapt halvdelen af de danskere, der bliver syge med salmonella, bliver smittet i udlandet.

Knap halvdelen af salmonellainfektionerne, 45 procent, tog danskerne nemlig med hjem fra en udenlandsrejse. Det er særligt i forbindelse med rejser til Egypten, Thailand og Tyrkiet, at danskerne bliver smittet - halvdelen af tilfældene fra rejser stammer fra rejser i de tre lande, viser tallene fra den årlige rapport om forekomsten af sygdomme, der kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker.

Rapporten er udarbejdet af Zoonosecentret i DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen.

Vær opmærksom

Men hvad gør man så, hvis man snart skal rejse til udlandet og er bekymret for at blive smittet med salmonella?

-Man skal tænke sig om, når man rejser, forklarer specialkonsulent Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstituttet, og hun fortsætter:

- Når vi rejser i lande, hvor vi ved, at der er en stor risiko for smitte, bør vi f.eks. ikke spise råt kød, og vi skal sørge for at varme retter er tilstrækkeligt opvarmet. Ligesom vi skal være opmærksomme på at skrælle frisk frugt og grønt i stedet for at skylle det, fordi vandet kan være forurenet.

Mere smitte fra oksekød

I 2012 blev 1.198 danskere registreret syge af en salmonellainfektion. Og blandt personer smittet i Danmark er dansk svine- og oksekød de største kilder til salmonellatilfælde, mens ingen tilfælde kan tilskrives dansk kyllingekød.

-Det er ikke nyt, at der er smitterisiko fra svinekød, men vi er forundret over at smitte fra oksekød er steget så meget i år, forklarer Birgitte Helwigh.

- Stigningen skyldes blandt andet, at dansk oksekød var kilden til to udbrud, men også flere enkeltstående tilfælde - de såkaldte sporadiske tilfælde - af salmonella fra oksekød har bidraget til stigningen.

Kender ikke årsagen

I 2012 blev 11 udbrud med salmonella registreret. To udbrud stammede fra dansk oksekød, et fra dansk svinekød og et fra importeret and. I de øvrige syv salmonellaudbrud kendes fødevarekilden ikke med sikkerhed.

- Det undrer os, for de er ikke ændret på produktionsvilkårene, så vi kender faktisk ikke årsagen, forklarer Birgitte Helwigh og føjer til, at man, for at undgå at blive syg, skal huske at stege sit kød efter anbefalingerne og ikke kommer rå kødsaft på madvarer, der er klar til at spise.

Facebook
Twitter