Vi kender ikke mange grøntsager i butikken

Mange holder sig til salat, agurk og tomat og aner ikke, hvad pastinak eller jordskok er.

(© Colourbox)

Du er ikke alene, hvis du af og til står i supermarkedet og ikke aner, hvad det er for en grøntsag, der ligger foran dig.

Mange danskere spiser ikke nok grøntsager. Og tre ud af ti danskere forklarer sig med, at de simpelthen ikke kender mange af grøntsagerne, og dermed heller ikke ved, hvordan de skal tilberedes.

Det viser en rundspørge, som GFK har lavet for Gartneribrugets afsætningsudvalg og magasinet Sæson.

- Resultatet overrasker mig desværre ikke. Det er et kendt fænomen, at mange kun spiser 5-6 forskellige slags grøntsager som salat, agurk, tomat, majs, frosne ærter og gulerødder, siger Line Damsgaard, der er ernæringschef i Landbrug & Fødevarer.

Vi spiser for få grøntsager

Landbrug & Fødevarer står bag kampagnen ”6 om dagen”, der skal få os til alle til at spise 600 gram frugt og grønt om dagen.

Men ifølge de seneste kostundersøgelser, så spiser vi i snit kun omkring 400 gram om dagen. Og det meste af det er frugt og ikke grøntsager.

- Så det er et problem, at vi ikke kender særlig mange grøntsager, for vi spiser jo kun det, vi kender, hvilket kan resultere i en ensformig kost. Og da de forskellige grøntsager indeholder forskellige vitaminer og mineraler, får mange ikke udnyttet grønsagernes fulde sundhedspotentiale, siger Line Damsgaard.

Det er svært at ændre madvaner

”6 om dagen” kampagnen har kørt i over 14 år. I den periode er vi begyndt at spise mere frugt og grønt, men altså stadig ikke lige så meget som anbefalet.

- Når vi spørger folk, hvorfor de ikke spiser flere grøntsager, så svarer de, at de mangler inspiration, selv om der jo findes et hav af kogebøger og opskrifter på nettet, siger Line Damsgaard.

- Derfor arbejder vi meget på at lære vores børn at spise grøntsager for eksempel i skoler og institutioner. For det er utroligt svært at lære en gammel hund nye kunstner og få voksne til at ændre deres madvaner.

Facebook
Twitter