VIDEO Gottfreds honninghjerter skal hvile i tre måneder

'Spise med Price' er i aften i Christiansfeld, hvor brødrene får vristet en hemmelig opskrift på honningkager ud af en pensioneret bager. En opskrift, der viser sig at kræve lang hviletid og stor tålmodighed.

Resultatet er flere måneders ventetid værd, viser det sig, når brødrene Price smager på honninghjerter fra Christiansfeld. Klik på play.

- Det er ikke sådan, at man lige får lyst til en honningkage om formiddagen, og så har man den om aftenen, siger James Price lettere utålmodigt og en anelse spydigt.

Han er sammen med sin bror Adam Price i programmet 'Spise med Price egnsretter II' på besøg hos pensioneret bagermester Gottfred Smolke, der har indvilliget i at afsløre en mere end 200 år gammel opskrift på de berømte honningkager fra honningkagebyen over dem alle: Christiansfeld.

Lang ventetid

Men opskriften viser sig at gemme på en ubehagelig overraskelse. En meget lang vente- og hviletid.

- Den skal hvile i tre måneder, fortæller Gottfred Smolke, da han sammen med brødrene har rørt den første fordej til honningkagerne sammen.

Og da James og Adam Price får at vide, at den efterfølgende sirupdej skal hvile i en måned, er det, at James Price næsten mister tålmodigheden.

Gammel familieopskrift

Opskriften på honningkagerne har været i Gottfred Smolkes familie gennem generationer, og den oprindelige opskrift menes at være helt tilbage fra 1785. Familien har holdt opskriften tæt inde på kroppen indtil nu, hvor brødrene Price som de første får lov at prøve den.

Heldigvis har Gottfred Smolke snydt lidt og har en helt færdig og hvilet dej klar til brødrene, som følger Gottfred Smolkes udrulning og udstikning tæt.

- Det er forhåbentlig værd at vente på, lyder det fra brødrene, da de endelig har de færdigbagte honningkager foran sig.

Og det viser sig heldigvis at være tilfældet:

- Mmmm, den smager altså godt, siger Adam Price, og bror James tilføjer:

Lette og luftige

- Dejen var en tung dej, men det bliver en utrolig let og luftig dej.

Og til sidst en serviceoplysning: Husk lige at sætte et stort kryds i kalenderen midt i september, hvor du skal begynde bagningen, hvis du vil have hjemmebagte honningkager fra Christiansfeld til jul.

'Spise med Price egnsretter II' bliver sendt i aften klokken 20 på DR1.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter