VIDEO Så simpel er de rigtige mænds sunde kostplan

Man kan få stor sundhedseffekt ved at følge to simple regler.

Se hvordan de rigtige mænd reagerer på deres nye simple kostplan med æg og vand.

De fleste tror, at det kræver utallige og uoverskuelige forandringer, hvis man vil ændre sit liv til at blive lidt sundere. Men sådan behøver det ikke være.

- Ofte er det nok at lave få justeringer, som så skal gøres regelmæssigt, siger de rigtige mænds træner Jacob Søndergaard, som er uddannet i idræt, sundhed og humanfysiologi på Københavns Universitet og Syddansk Universitet.

Da han skulle have håndværkerne fra ’Rigtige mænd’ til at spise sundere, så indførte han derfor kun to regler: Spis morgenmad med æg og drik to liter vand om dagen.

To liter vand om dagen

De sikre stik, når man har med danskere at gøre, er at gå efter indtaget af væske.

Vand er nødvendigt for at holde kroppen funktionsdygtig, men alligevel drikker mange for lidt vand og for meget kaffe.

- 70 procent af kroppen består af vand, så en kronisk dehydreret tilstand er stærkt hæmmende på både fysisk præstation, men også mental beslutningskraft.

Morgenmad med æg

Mange danskere springer enten morgenmaden helt over eller spiser luftigt og sukkerholdigt mad som lyst franskbrød med syltetøj eller kage som basser og snegle.

Derfor satte Jacob Søndergaard de rigtige mænd til at spise morgenmad med æg, som indeholder proteiner og næringsstoffer, som stimulerer mæthed og hjælper med muskelopbygning.

- Der er ingen tvivl om, at der skal skabes en form for energiunderskud for, at man kan tabe sig. Men hvis man løber rundt og er sulten på en lavkaloriediæt, så er det blot et spørgsmål om tid, før man falder i, siger Jacob Søndergaard.

Simple regler giver succes

Når Jacob Søndergaard arbejder med livsstilsændringer, så går han meget op i, at det skal være nemt og overkommeligt, så man får en succesoplevelse.

Derfor skal man ikke ændre på mange ting på en gang, men gå efter at ændre nogle få, men vigtige ting.

- Det kaldes Pareto-reglen eller 80/20-reglen, som siger: 20 procent af din indsats giver dig 80 procent af resultaterne. Sagt med andre ord: Vælger du de rette kampe eller indsatspunkter, og gør du dem regelmæssigt og fokuseret, så vil de give dig meget valuta for pengene, siger Jacob Søndergaard.

Succes giver mod på mere

Samtidig er det vigtigt for Jacob Søndergaard ikke at give løftede pegefingre eller forbud mod bestemt mad.

Hvis man vælger nogle simple regler, som er nemme at overholde og giver en tydelig effekt, så er det nemmere for folk selv at blive motiveret til mere sundhed.

- Håndværkerne fra ’Rigtige mænd’ kom selv og spurgte mig om, hvad de skulle gøre for at få endnu bedre resultater. Mit svar var, at de blot skulle koncentrere sig om at drikke vand og spise deres æg, men hvis de havde overskud til det, ville det gavne at skære ned på stivelsen i form af lyst brød, pasta, kartofler og ris. Og tilføje masser af grøntsager. Men stadig ingen forbud, siger Jacob Søndergaard.

Du kan se eller gense hele tredje afsnit af 'Rigtige mænd' på dr.dk/tv.